Marianne Vos zet alles op het mountainbiken

Marianne Vos zet alles op het mountainbiken

Marianne Vos is in alle disciplines thuis. Deze zomer richt het Nederlandse wielertalent zich volledig op het mountainbiken. Zo vertelde ze aan NOS.nl.  Ze wil zich kwalificeren voor de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 en laat om die reden onder meer de Giro Rosa aan zich voorbijgaan.

Bijna geen Vos op de weg dit seizoen dus. Enkel het Wereldkampioenschap en enkele kleinere wedstrijden staan op haar programma.  Tot die tijd richt de 27-jarige Brabantse zich op de wereldbekers mountainbike. “En dat is een vrij zwaar programma”, legt haar ploegleider Koos Moerenhout uit aan de NOS. “We moeten ook nog kijken hoe het gaat. Maar dit is een diepe wens van haar, plaatsing voor de Spelen op de mountainbike.”

Vos mikt in Rio op een derde Olympische medaille. Eerder greep ze in 2008 al goud in Peking op de baan en was ze in 2012 in Londen de beste op de weg.  Vos wil in Rio overigens ook aan de wegwedstrijd meedoen.

Kwalificatie

Om aan de kwalificatie-eisen te voldoen, moet Vos zorgen dat Nederland op 25 mei 2016 bij de beste zeventien landen blijft op de UCI-lijst. Dat kan alleen door punten te verdienen tijdens wereldbekerwedstrijden.