Marianne Vos maakt Nederlandse hoogdag compleet

Marianne Vos maakt Nederlandse hoogdag compleet

Het jarenlange investeren in het damesveldrijden begint stilaan te lonen in Nederland. Drie Nederlandse dames kropen op het podium van de laatste wereldbekermanche van Hoogerheide met Marianne Vos op het hoogste schavotje.  Daarbij kwam ook nog de eindzege van Sophie de Boer. Een echte Nederlandse hoogdag én dat in eigen land.

Thalita de Jong, gisteren nog winnares in Zonnebeke, maakte voor haar thuispubliek een sterke start. In een afdaling tijdens de eerste ronde liep het echter mis. De uittredende wereldkampioene maakte een stevig smak en trok richting het ziekenhuis om haar knie te laten onderzoeken.

Marianne Vos had ondertussen haar kans geroken om een kloofje te slaan. Sanne Cant, Kateřina Nash en Lucinda Brand lieten dat niet zo maar gebeuren en opende de jacht op de leidster. Na een ronde kwam het trio al aansluiten bij de Nederlandse kampioene. Ook Katie Compton en Eva Lechner sloten even later aan.

Niet alleen de Jong ging vandaag onderuit. Ook Lechner viel op de gladde en supersnelle omloop en nam Nash mee in haar val. Daardoor kreeg Cant enkele meters voorsprong. Vos zag het gevaar en dichtte de kloof. Ook Brand en een sterke Annemarie Worst volgden. Met nog twee ronden te gaan pikten ook Laura Verdonschot en Sophie De Boer aan.

Doodsteek

Voor Vos was dat het teken om de gashendel nog eens flink open te draaien. Brand en Cant deden er alles aan om te volgen, maar hadden daar de grootst mogelijke moeite mee. Vos maakte het met een sterke anderhalve ronde af. Lucinda Brand en Annemarie Worst vervolledigden het volledig Nederlandse podium. Sanne Cant werd nog vierde.

Laura Verdonschot gaf ook opnieuw haar visitekaartje af met een vijfde stek. Zij zal volgende week op het belofte wereldkampioenschap rekening moeten houden met Worst en de Britse Evie Richards, die zesde werd. Sophie de Boer grijpt de eindzege in de wereldbeker bij de elite. Ellen Noble kreeg, door haar deelname in de twee Amerikaanse manches, de witte trui bij de dames U23.