Louis Decoster en Alicia Franck gooien hoge ogen in Bastogne

Louis Decoster en Alicia Franck gooien hoge ogen in Bastogne

Mountainbikers die het veld induiken in de winter en veldrijders die de mountainbike verkiezen in de zomer. Het is dit seizoen weer erg populair. Ook in de vierde manche van de Gskin Wallonia Cup kwamen de veldrijdende-mountainbikers, of de mountainbikende-veldrijders zoals u wil, sterk voor de dag.

12794346_555062418005892_742950218127411911_n

Tweedejaarsnieuweling Louis Decoster draait al een heel seizoen mee op het hoogste niveau in de Waalse mountainbike competitie. Sinds de start van het seizoen begin maart, is hij niet van het podium weg te denken. Afgelopen weekend wist hij al zijn tweede overwinning van het seizoen te grijpen.

Het werd een echt veldritonderonsje. “Vanaf de start reed ik samen met Clement Horny (Waals veldritkampioen bij de nieuwelingen, red.) weg”, blikte Decoster terug op zijn wedstrijd. “We bouwden samen een stevige voorsprong uit.” 

Wat volgde was een steekspel tussen de twee parttime veldrijders. “Half koers plaatste ik een eerste demarrage, maar ik moest Horny na een halve ronde laten terugkeren. De voorlaatste ronde probeerde hij enkele keren te demarreren, maar hij kon mij niet uit het wiel rijden. In de laatste zware klim van de laatste ronde perste ik er nog eens alles uit en kon zo toch nog van hem wegrijden en een spurt vermijden.”

Zijn derde, tweede en twee eerste plaatsen brengen hem nu zelfs aan de leiding van het klassement. “Na een teleurstellend veldritseizoen wist ik niet echt wat ik kon verwachten. Maar in de rustperiode liet ik mijn hoofd niet hangen en werkte hard richten het MTB-seizoen.”

“Dat ik meteen podium kon rijden in Ottignies was onverwacht, maar de wedstrijd erna kon ik opnieuw bevestigen en wist ik dat het goed zat. Voor het seizoen had ik overigens weinig verwachtingen. Nu ik alleen aan de leiding sta met nog drie wedstrijden te gaan hoop ik het klassement uiteraard te winnen”, klonk hij vastberaden.

Komende zondag wacht alweer een nieuwe grote afspraak. “In de eerste manche van de Benelux Cup in Beringen zullen heel wat sterke renners starten. Ik zou bijzonder blij zijn mocht ik er het podium halen, maar mijn doel blijft top vijf. Verder zou ik dit seizoen graag nog regelmatig op het podium staan en zo misschien een plaats veroveren in de nationale juniorenselectie.”

Veldrijder of mountainbiker?

Is hij nu een veldrijdende mountainbiker of een mountainbikende veldrijder? “Dat laat ik voorlopig nog in het midden”, vertelde de renner die in de zomer in de kleuren van Trek-Bioracer actief is. Elk heeft volgens Decoster zijn charmes. “Het mountainbiken is vooral gericht op techniek in combinatie met uithouding. Terwijl veldrijden veel explosiever is. Ik doe beide disciplines nog altijd even graag en wil nog geen keuze maken. Wanneer ik de stap naar belofte maak zal dit wel noodzakelijk zijn, maar daar moet ik nog lang niet aan denken.”

12967502_1833997560161200_2586766662659363108_oAlicia Franck meteen sterk

Niet alleen Louis Decoster kennen we vanuit het veld, ook Alicia Franck gooide hoge ogen in het Luxemburgse Bastogne. De renster van het Bike7 Racing Team wist afgelopen seizoen bij haar debuut in het veldrijden meteen de Rapencross in Lokeren te winnen. In Bastogne deed ze dat afgelopen zondag vlotjes over op de MTB. Tijdens haar eerste mountainbike wedstrijd van het seizoen reed ze van start tot finish aan de leiding.

Foto’s – Mario Yskout (boven – Decoster) en Chris Van Den Steen (links – Franck)