Loris Rouiller: wie is deze Zwitser?

Loris Rouiller: wie is deze Zwitser?

Het was zondag aangenaam kennis maken met Loris Rouiller. De Zwitserse nieuwelingenkampioen reed attent mee vooraan maar werd in de laatste ronde teruggeslagen met een lekke band. Toch slaagde hij er in om alsnog terug te keren. Meer nog: in de sprint maakte hij het af al moest Verburg wel lopen. Maar wie is die Loris Rouiller nu eigenlijk?

Twee Zwitsers aan de start zondag bij de nieuwelingen in Hamme. Eén daarvan was Loris Rouiller, de nationale nieuwelingenkampioen. Die gaf meteen zijn visitekaartje af door de Flandriencross op zijn naam te schrijven. Nadat hij in de finale met een lekke band kreeg af te rekenen wist hij het in de sprint alsnog af te maken.

“Ik heb hier het perfecte parcours gevonden”, vertelde Rouiller achteraf. “Het was een bijzonder technische omloop die fysiek toch wel doorwoog. De vele bochten en trappen maakten het best spectaculair maar ook moeilijk.”

“Ik moet wel bekennen dat ik daarna het geluk had dat ook Luke een technisch probleem kende. Op die manier kon ik terugkomen. De sprint was dan een ideale manier om het af te maken. Dat is dan ook gelukt.”

Verrassende winnaar… of toch niet?

Al bij al een verrassende winnaar hoewel de cijfers dat tegenspreken. Rouiller won dit seizoen al in Baden, Dielsdorf en Hittnau. Drie wedstrijden in het kader van de EKZ Cross Tour.  In dat bekende regelmatigheidscriterium voert hij ook nog eens het klassement aan.

HAM_8347Daar bovenop is Rouiller ook de regerend Zwitsers kampioen en werd hij twee weken terug nog voor de tweede keer kampioen van Normandië. “Ik ga ook niet zeggen dat dit geen verrassing is, maar ik was wel erg goed voorbereid”, legt hij uit.

“Ik had dit weekend al lange tijd terug gepland. Het was dan ook meteen in het begin van het seizoen een doel om tijdens mijn weekend in België succes te boeken. Ik heb de laatste weken vertrouwen opgedaan en het is dus gelukt. Ik ben bijzonder tevreden.”

En ook zaterdag in Boortmeerbeek ging het al naar behoren met een tweede plaats als gevolg. Enkel zijn landgenoot Luca Schatti was sneller. “Zaterdag had ik kunnen winnen maar ik heb mij gespaard voor zondag. Hamme was het grote doel want Boortmeerbeek was meer een opwarmertje.”

“België ademt Cyclocross”

Het is niet alledaags dat een Zwitser overkomt naar België om te crossen, en al zeker niet bij de nieuwelingen. “België is hét crossland bij uitstek. Je kan het veldrijden hier, niet vergelijken met het Zwitserse veldrijden. Het was een kleine droom om hier dan ook een A-veldrit te winnen.”

Ondertussen is Rouiller alweer terug in Zwitserland waar hij opnieuw enkele kleinere wedstrijden zal afwerken. Voorlopig komt hij niet terug naar België al is die kans niet helemaal uitgesloten. “Ik hoop dat ik nog terugkom maar die beslissing zullen we later nemen.”

“Je moet weten dat het bijzonder veel kosten met zich meebrengt. Ik krijg de fietsen en het materiaal van mijn team, maar het financiële gedeelte moeten we zelf regelen. Ik en mijn vader moeten dus zelf de hele trip bekostigen, wat alles behalve evident is”, besluit Rouiller.