Kuypers en Cortjens houden Belgische eer (ietwat) recht

Kuypers en Cortjens houden Belgische eer (ietwat) recht

Waar ze tijdens de afgelopen twee wereldbekers nog stevig meespeelden in de top tien, waren de Belgische junioren amper te zien tijdens het wereldkampioenschap in Valkenburg. Gerben Kuypers reed wel nog naar een achtste plek. Ryan Cortjens deed het als eerstejaars één plek slechter.

De beste Belg werd dus Kuypers. Nochtans was zijn start niet perfect. “Nee ik liet me inderdaad wegdrummen”, vertelde Kuypers. “Papa gaf me de raad dat je in de eerste ronde niet veel kon winnen, maar vooral verliezen. Rustig blijven was dan ook de boodschap.”

“Vanaf positie twintig werkte ik me op naar de top tien. Toen ze riepen dat ik beste Belg was, gaf me dat wel extra vleugels. Ik kreeg de top vijf nog even in zicht, maar de laatste ronde was er te veel aan door de ziekte van afgelopen week. Uiteindelijk is een achtste plek op het wereldkampioenschap een prachtig resultaat.”

Cortjens stelt niet teleur

Met Ben Tulett werd er een eerstejaars wereldkampioen, maar ook zijn Belgische leeftijdsgenoot Ryan Cortjens deed het niet slecht. “Na een mindere start heb ik mijn eigen tempo gereden om terug vooraan te komen”, vertelde de gelukkige man van IKO Beobank.

“Ik heb zo mijn wedstrijd perfect kunnen indelen en had zo nog over in de finale. Met deze negende plek maak ik mijn vooropgestelde doel waar.”

“Twee kilometer per uur sneller”

Belgisch kampioen Jarno Bellens was na een off-day te vinden op plek veertien en deed het daarmee een plek beter dan eerstejaars Witse Meeussen. “Het is een unieke ervaring en een goede leerschool voor volgend jaar. Ik wist wat een wereldbeker rijden was, maar op zo’n WK rijden ze precies nog twee kilometer per uur sneller”, vertelde Meeussen. Niels Vandeputte werd na rugproblemen drieëntwintigste. “Het ging gewoon niet vandaag.”