Kurt Vanneste over nieuwe SP-klassement voor dames: “Vrouwen zullen meer verdienen dan beloften”

Kurt Vanneste over nieuwe SP-klassement voor dames: “Vrouwen zullen meer verdienen dan beloften”

Heugelijk nieuws voor het vrouwenveldrijden tijdens de slotshow van de Superprestige. Ook de dames krijgen vanaf volgend jaar een eigen regelmatigheidscriterium. Veel details zijn er nog niet bekend maar het prijzengeld zal hoger liggen dan dat van de beloften, zo vertelt Kurt Vanneste, secretaris van de Superprestige.

Er is lang voor geijverd geweest maar vanaf volgend jaar krijgen ook de vrouwelijke veldrijdsters hun eigen klassement. “Er was eigenlijk in het begin een akkoord met Golazo en de Bpost bank trofee om niet meteen een Superprestigeklassement in het leven te roepen voor dames. Daarom dat het klassement er nu pas komt”, dat vertelt Kurt Vanneste, secretaris van de Superprestige aan start-box.be.

“In de eerste plaats omdat niet elke Superprestigemanche een dameswedstrijd had in tegenstelling tot de voormalige GVA-trofee en de Bpost bank trofee. Zij hadden dus het klassement en daarnaast hadden we ook de Wereldbeker. Dat is dus de reden waarom we de boot nog even af hebben gehouden. Wij wilden geen overaanbod creëren.”

Wij wilden geen overaanbod creëren 

“Dit jaar heeft het bestuur voor het eerst gezorgd dat er bij elke Superprestigemanche ook een wedstrijd voor dames was. We hebben toen heel wat mooie wedstrijden te zien gekregen en zo was de volgende stap dus een damesklassement. Ook de opmars van het Belgische vrouwenveldrijden heeft zijn rol gespeeld.”

“Maar we willen anders zijn dan anderen”, kijkt Vanneste al vooruit.  “We willen niet datzelfde klassement vormen als de Bpost bank trofee en de Wereldbeker, we willen iets nieuws maar het verhaal van de Superprestige moet er ook inzitten.”

“Over hoe we het nu juist gaan aanpakken kan ik nog weinig vertellen. De dames zullen wel een apart reglement volgen voor de rangschikking dan dat van de mannen. We willen onze eigenheid behouden maar we willen geen kopie neerzetten van datgene wat er al is.”

Ook het prijzengeld zal ‘meegaan met zijn tijd’ maar ook dat blijft voorlopig allemaal nog vaag. “Ik kan wel zeggen dat het een mooi bedrag zal zijn. Meer dan de €4.000 van de beloften maar wel minder dan het prijzengeld van de profs.”

“Maar zoals ik al zei, het is voorlopig nog heel vaag allemaal. Nu, het is al langer beslist dat we ook een damesklassement zullen oprichten voor de dames. Maar we zitten nog volop in gesprekken. Wat ik u nu wel al kan verzekeren is dat elke dameswedstrijd voor de profs zal gereden worden en na de beloften”, besluit Vanneste. Dat was dit seizoen nog niet het geval.

Ook Belgische wielerbond krikt prijzenpot voor dames omhoog 

Niet enkel de Superprestige levert een inspanning, ook de Belgische wielerbond zal een extra inspanning doen omtrent de prijzenpot voor dames. Het krikt het prijzengeld vanaf volgend seizoen de hoogte in. De winnares van een A-veldrit krijgt straks €700, dat is het dubbele van nu.

[table id=5 /]
*Bruto prijzen