Kerstreportage – IOK G-trofee schot in de roos: “Ongelofelijke ervaring”

Kerstreportage – IOK G-trofee schot in de roos: “Ongelofelijke ervaring”

Tijdens de Niels Albert CX in Boom werd er, in navolging van Mol vorig seizoen, in het programma tijd en plaats gemaakt voor een nieuw initiatief. De IOK G-trofee zag het levenslicht en was meteen een groot succes. Vijf Antwerpse organisatoren van a-wedstrijden maken dit seizoen plaats in hun programma voor renners met een beperking.

ESS_9678Met de nieuwe IOK G-trofee wil het G-sportfonds personen met een handicap aan het sporten krijgen, het brede publiek laten kennismaken met G-sport en wielerclubs motiveren om een G-werking op te starten.

Intercommunale IOK en IOK Afvalbeheer wil met het nieuwe criterium hun engagement voor G-sport extra kracht bijzetten. Voorzitter Johan Leysen vertelt waarom: “IOK en IOK Afvalbeheer zijn 100% G-sportfan. De steun aan de ‘IOK G-trofee’ past perfect in het engagement dat we nemen op vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. We willen met dit criterium ervoor zorgen dat iedereen weet dat G-sport bestaat en een plaats heeft binnen de sportwereld.”

Groot succes

Tijdens de eerste manche stonden er 34 sporters aan de start, tijdens de Noordvlees van Gool Cyclocross in Essen waren dit er al 51. De laatste wedstrijd in het Molse zand van de Zilvermeercross telde 52 sporters. De reacties van zowel de deelnemers, als de supporters als de organisatoren zijn unaniem positief” , klinkt het bij Dimitry Beuckelaers.

“Een aantal G-renners trachten alle manches mee te fietsen. Bovendien hebben we ook een voortraject in de scholen en ook daar merken we dat er heel wat leerlingen blijven deelnemen aan de manches.” Een succes dat zeker niet in dovemansoren valt. Er duikt heel wat interesse op vanuit andere hoeken. “Momenteel loopt het G-criterium enkel in de provincie Antwerpen omdat wij een trekkende rol hebben gespeeld. Maar we merken dat ook andere provincies interesse hebben om iets gelijkaardig op te starten.”

Samen naar toeleven

In Mol namen een aantal leerlingen van Sint-Mariadal in Oosterloo, een school voor buitengewoon secundair onderwijs, deel. “Dit mooie initiatief is zeker voor herhaling vatbaar” ,klonk het bij de leerkrachten. Onze doelgroep heeft het vaak nog moeilijk om geïntegreerd te geraken in onze maatschappij. Door dit initiatief krijgen zij de kans om zichzelf te bewijzen.”

Samen met hun begeleiders leefden ze zich in de weken voor de wedstrijd helemaal in het veldrijden in. “De leerlingen hebben vier woensdagen lang enkele uren getraind. Eerst in de bossen rondom de school en de laatste training op het parcours in Mol zelf.” Rijden door los zand en modder, het schouderen van de fiets of het voortduwen door zwaardere stroken, allemaal technieken die ze tijdens de trainingen onder de knie probeerden te krijgen.

MLO_1413Hoe korter die twaalfde december kwam, hoe groter de gezonde spanning voelbaar werd. “Het was voor ons ook de eerste keer en we wisten dus nog niet zo goed wat ons te wachten stond. Met zenuwen en enige emotie van het zien hoe gelukkig onze gasten klaar stonden aan de start hebben we hen aangemoedigd.”

“Het was echt mooi om te zien hoe ieder er op zijn manier mee omging. Je had er die erg zenuwachtig waren, je had er die het duidelijk gewend zijn om mee te doen met grote evenementen en je had er die even vrolijk waren als anders.” Na de wedstrijd mochten alle deelnemers mee het podium op, iets wat bij de begeleiding toch wel voor de nodige emotie zorgde.

“Rudy De Bie die Eline verder duwt op haar fiets op het parcours. Of Ellen van Loy die, ondanks dat ze net zelf een cross heeft gereden, toch nog even meerijdt met de gasten om hen op de eerste berg te begeleiden. Kleine Vos die aankomt als 35e, maar toch zijn handen zo enthousiast in de lucht steekt als ware hij nummer één. En de gelukzalige glimlach op ons mannen hun gezicht wanneer je hen zegt hoe goed ze waren, hoe knap ze dat hebben gedaan en hoe fier je op hen bent. Onbetaalbaar.”

Trainen en verzorgen

Joannathan Duinkerke, een renner met een licht verstandelijke beperking, is steevast aanwezig op de G-sport veldritten. Hij dook dit jaar voor het eerst echt het veld in en zal elke wedstrijd van deze trofee afwerken. “Ik reed al wel een aantal regionale veldritten en won vorig jaar de G-sportwedstrijd in Mol. Maar toen ik afgelopen zomer zag dat er dit seizoen acht G-crossen zouden komen en er ook een klassement voor was heb ik van deze wedstrijden mijn doel gemaakt.”

Zoals elke veldrijder koos hij ook voor een degelijke voorbereiding. “De trainingen in het veldrijden zijn nieuw voor mij, daarom heb ik hulp gevraagd aan Lindy van Anrooij. Ook train ik één keer in de week in het veld om aan mijn techniek te werken bij Martin Boer, de vader van Erik Boer.”

MLO_1412Door afgelopen seizoen de wedstrijd in Mol te winnen, had Duinkerke de smaak helemaal te pakken. Hij stelde voor zichzelf het doel om de eerste wedstrijd in Boom te winnen. “Iets wat ik tegen niemand gezegd had. Er dook echter een nieuwe renner op, deze bleek een stuk sterker dan ik verwacht had.” Duinkerke zou uiteindelijk op de tweede plaats stranden.

“Door niet op te geven en hard te werken, maar zeker ook door het advies van Lindy van Anrooij kon ik gaande weg de kloof met hem verkleinen. In Mol werd ik net zoals in Essen weer tweede maar het gat op Lars was een stuk kleiner dan ervoor. Ook het gevoel was een stuk beter, ik sta tweede in het klassement en zal er alles aan doen om deze plaats te behouden. Misschien kan ik er nog eentje winnen” ,besluit hij.

Drie manches gedaan, twee te gaan

Net zoals alle andere hoop ook Duinkerke dat dit initiatief verder uit zal groeien en een vaste waarde kan worden in deze veldritwereld. Tijdens het Belgische kampioenschap in Lille zal er ook een G-sportwedstrijd plaatsvinden. De organisatoren geven de sporters de kans om hun ding te doen op de BK-omloop. Aan deze wedstrijd is echter geen trui verbonden. Ook tijdens de superprestigemanche in Hoogstraten duiken de G-sporters het veld in.

Klassement

Bij de heren:

  1. Lars De Jong (NL) 120 punten
  2. Joannathan Duinkerke (NL) 105 punten
  3. Davy Mertens (NL) 92 punten

Bij de dames:

  1. Nina Schelles 60 punten
  2. Silke Bastiaensen 45 punten
  3. Elien Van Nyen 20 punten