Katerina Nash wint na fenomenale slotronde

Katerina Nash wint na fenomenale slotronde

Onder de sterrenhemel van Vegas schoot Sophie de Boer als beste uit de startblokken. Dat deden ook de andere favorieten want niemand liet zich verrassen op Katie Compton en Laura Verdonschot na. Eva Lechner nam al snel de koppositie over, met van Paassen en Cant in haar spoor.

De wedstrijd bleef in het begin wat gesloten. Het was Eva Lechner die er een tijd sleurde maar de favorieten bleven volgen. Daarna nam de Canadese Catharine Pendrel, vorig jaar nog Wereldkampioene MTB, de koppositie over. Zij zorgde voor wat afscheiding waardoor ze samen met Nash, Van Paassen, Cant en Lechner de kopgroep vormden. Daarachter een grote groep met onder andere Van Loy en Wyman.

De vijf voorin zetten door onder leiding van Lechner en Pendrel. Door een fout moest van Paassen voorin lossen. Vooral Lechner maakte indruk. Daarachter volgde nog steeds een grote groep waarin Compton nu het voortouw nam. Ook Van Loy en Wyman maakten deel uit van die groep, Sels volgde nog iets verderop. De Boer zakte terug.

Compton leek daarna samen met haar volgelingen terug te komen. Nash merkte dat snel op en voerde de druk voorin weer wat op. De kloof tussen de kopgroep en achtervolgers werd zo weer wat groter. Bij de achtervolgers met daarbij onder andere Compton, Van Paassen en Anthony zagen we Van Loy en Wyman de rol wel lossen.

Ultieme demarrage 

Met nog iets meer dan één ronde voor de boeg ging Nash er vandoor, en daar had niemand een antwoord op klaar. Pendrel, die duidelijk nog beschikte over haar vorm van het voorbije Wereldkampioenschap mountainbike nam de achtervolging op zich. Maar een fantastische Nash reed op geen tijd een halve minuut weg van de rest.

Ondertussen kwam voorin Georgia Gould aansluiten. Lechner ging daarna alleen in de achtervolging. Cant, Pendrel en Gould streden om plaats drie. Voorin reed Nash naar haar vierde zege in Vegas maar tegelijkertijd naar een unicum. Ze is de eerste die een Wereldbekermanche in Amerika wint.

De Italiaanse Lechner maakte ook een goede indruk en werd knap en vooral verdienstelijk tweede. In de sprint om plaats drie haalde Sanne Cant het nog voor Gould en Pendrel. Van Paassen was de snelste van de achtervolgende groep en werd uiteindelijk zesde.

Ellen van Loy werd uiteindelijk twaalfde, Loes Sels sloot af op plaats twintig. Laura Verdonschot werd pas 35ste en was na afloop bijzonder teleurgesteld. “Dit is niet wat ik ervan verwachtte. Vanaf de start liep het voor geen meter, maar het seizoen is nog lang. Nu alles inpakken en terug naar België.”

Katerina Nash: “Ik heb genoten”

Als iemand weet wat het is om in Vegas te rijden is het Katerina Nash wel, en die ervaring heeft haar duidelijk geholpen. Nog voor de laatste ronde viel ze aan. “Ik had vandaag een goede dag en voelde mij heel sterk.”

“Ik kreeg plots een kleine kloof en besloot om door te zetten. Op deze omloop is het moeilijk om een solo-ronde te rijden. Gelukkig heb ik het kunnen volhouden. Ik heb vandaag bijzonder genoten. Aan de rest van het seizoen denk ik vanavond niet”, sloot ze af.

Uitslag

1 NASH Katerina 0:49:17
2 LECHNER Eva +00:15
3 CANT Sanne +00:38
4 GOULD Georgia +00:38
5 PENDREL Catharine +00:38
6 VAN PAASSEN Sanne +00:50
7 ANTHONY Crystal +00:51
8 MILLER Meredith +00:54
9 ROCHETTE Maghalie +00:55
10 MILLER Amanda +01:01
11 COMPTON Katherine +01:20
12 VAN LOY Ellen +01:31
13 McFADDEN Courtenay +01:40
14 WYMAN Helen +01:43
15 MANI Caroline +01:47
16 ANTONNEAU Kaitlin +01:49
17 GILBERT Sunny +02:09
18 LLOYD Rachel +02:22
19 NOBLE Ellen +02:27
20 SELS Loes+02:33
25 DE BOER Sophie +03:22
35 VERDONSCHOT Laura +06:02