Van den Driessche en Kaptheijns als favorieten voor de lage landen naar EK

Van den Driessche en Kaptheijns als favorieten voor de lage landen naar EK

Twee dames U23 die zich de laatste weken in de kijker reden waren zeker Femke van den Driessche en Maud Kaptheijns. Kaptheijns draait al van in het begin van het seizoen goed mee. Van den Driessche stak de afgelopen week de neus aan het venster. Beide wikken en wegen ze hun kansen en blikken ze vooruit op deze eerste titelstrijd.

Femke van den Driessche liet in Middelkerke eind vorig seizoen al van zich horen. Zondag reed ze op de Koppenberg naar een hele mooie tweede plaats, voor velen reist ze nu als topfavoriete af naar Huijbergen. Zelf ziet ze het anders. “Deze prestatie was zeker buiten verwachting, ik trok naar de Koppenberg zonder vooraf vastgelegde doelen. Ik wil het eigenlijk niet beseffen en voor het EK ga ik mezelf zeker geen druk opleggen.”

Van den Driessche werkte naar dit EK toe. “Ik heb de voorbije drie weken hard getraind en doe het nu een weekje rustig aan. Ik hoop op de supercompensatie.” In de omloop zitten heel wat technische stukken zoals lopen in het zand. “Ik train elke woensdag in het zand, iets wat in mijn voordeel zou kunnen spelen. Al is het afwachten tot ik het parcours verkend heb.”

Dat ze over een goede conditie beschikt is al even duidelijk, toch vertrekt ze zonder druk. “Mijn ploeg Kleur Op Maat – Nodrugs legt me geen druk op. Maar ook mijn familie is en blijft heel rustig.” Als ze één kandidaat voor de titel naar voor mag schuiven moet van den Driessche niet lang nadenken. “Het is een technische omloop en ik denk dat we Maud Kaptheijns zeker niet mogen onderschatten.”

Kaptheijns met heel rustig gevoel naar EK in eigen Nederland

Maud Kaptheijns had dit seizoen het doel om een stap voorwaarts te zetten en zo een selectie voor het EK proberen af te dwingen. Maar al vanaf de eerste veldrit van dit seizoen bleek dat ze toch een grotere stap zette dan ze zelf verwacht had. “Hierdoor heb ik mijn ambities voor dit seizoen meteen bijgesteld”, klinkt het bij de AA-Drink Kalasrenster. “Het EK staat nu dus ook als een belangrijk doel aangestipt.”

Kaptheijns stond in het verleden al tweemaal aan de start van een wedstrijd in Huijbergen. Hieraan heeft ze naar eigen zeggen niet zo’n goede herinneringen. “Mijn laatste wedstrijd in Huijbergen is al een paar jaar geleden en ik denk dat de omloop met nu beter moet liggen.” Na een stage met de selectie, afgelopen zomer, kent ze de streek rond Huijbergen vrij goed. “Het eigenlijke parcours heb ik nog niet gezien, maar ik ken de omgeving en weet hoe er ongeveer uit zal zien.”

Zoals vele anderen ziet ze dit kampioenschap als een gewone wedstrijd en werkt ze er dus ook zo naartoe. “Ik verken vrijdagnamiddag de omloop nog even, maar niet veel. Dit doe ik voor andere wedstrijden ook niet.” Een kampioenschap in eigen land is altijd iets speciaals zo ook voor Kaptheijns. “Dit jaar hoef ik niet al vroeg af te reizen naar het EK, hierdoor kan ik mijn planning gewoon afwerken. Dit brengt voor mij enorm veel rust en na de prestaties van de afgelopen weken kan ik met ontzettend veel zin en vertrouwen van start gaan.”