Kan Simon Andreassen het de veldrittop moeilijk maken?

Kan Simon Andreassen het de veldrittop moeilijk maken?

Deens, Europees en Wereldkampioen mountainbike. Een persoonlijk contract met Red Bull. Door een grotere poort kan je in de mountainbikewereld haast niet onthaalt worden. Simon Andreassen heeft reden genoeg om te zweven, maar blijft stevig met zijn voeten op de grond. Over een goede week staat hij ook aan de start van het Wereldkampioenschap in Tabor. Kan de Deen het topfavoriet Eli Iserbyt moeilijk maken?

Het verleden leert ons dat, dat een voorbarige conclusie is. Moest het niet zijn dat Simon Andreassen zijn strepen ook al verdiende in het veld. Twee weken geleden werd hij nog Deens kampioen, maar zijn derde plaats in de Wereldbeker van Namen doet meer tot de verbeelding spreken. “Veel had ik er niet van verwacht, maar dit parcours paste me goed. Met mijn derde plek was ik heel tevreden”, liet hij toen optekenen door Mountainbike.be

Sindsdien zagen we de Deen niet meer in het veld. Hij richtte zijn pijlen op het mountainbikeseizoen. “Dat blijft ook mijn hoofddoel. Veldrijden is voor mij enkel als extra training en voor de fun natuurlijk. Ik ben dan ook tevreden over mijn veldritseizoen tot nu toe.”

Laatste veldrit

Het Wereldkampioenschap wordt voor Simon Andreassen zijn eerste wedstrijd na Namen en ook zijn laatste van het seizoen. In Namen vond hij een echt mountainbikeparcours. In Tabor is het iets ander en zal vooral het weer een rol spelen. Al laat Andreassen dat niet aan zijn hart komen.

“Uiteindelijk maakt het niet uit voor mij hoe de omloop erbij ligt. Het is voor iedereen hetzelfde en ik trek mijn plan in alle omstandigheden. Als alles goed gaat, hoop ik te kunnen strijden voor een medaille. Het is natuurlijk afwachten”, sprak hij voorzichtig zijn ambities uit.

Andreassen krijgt zaterdag 31 januari twee landgenoten mee aan de start. Zij flankeerden de tweedejaars junior op het podium van het nationaal kampioenschap. Vaak is het aantal geselecteerde renners een spiegel voor de grootte van het veldrijden in een land. “Cyclocross in Denemarken is vrij klein, maar het wordt beetje bij beetje groter.”

Denemarken mist vedetten in het veld. Ook Simon Andreassen zal waarschijnlijk die rol niet opnemen. Hij kiest (terecht) voor een internationale carrière op de mountainbike. Een sport die wereldwijd een veel grote uitstraling heeft. Zijn seizoen start in Zuid-Afrika, iets waar ze in het veldrijden alleen maar kunnen van dromen.

Foto’s – Wouter Toelen en Patricia Cristens

Brecht Toelen | Start-box