Kan iemand hegemonie van Sanne Cant doorbreken?

Kan iemand hegemonie van Sanne Cant doorbreken?

Ook dit jaar belooft het Belgische kampioenschap weer spannend te worden. Sanne Cant is nog steeds torenhoog favoriet maar aan die toren wordt stilaan gezaagd. Ellen Van Loy komt alsmaar dichter en ook Jolien Verschueren mag bij de kanshebbers gerekend worden.

Wie kan de hegemonie van Sanne Cant doorbreken? De vraag wordt stilaan te eentonig en Sanne Cant is de ‘schuldige’. Al zes keer greep ze de Belgische titel bij de dames elites, drie keer bij de dames jeugd. Zondag doet ze een gooi naar haar tiende.

“En de honger is groot om die tiende te grijpen. Ik wil graag mijn titel verlengen maar evident is dat alles behalve. Ik houd met alle mogelijke scenario’s rekening. In het veldrijden moet alles meezitten wil je winnen”, vertelt Cant die zondag alweer topfavoriete is.

“Als je al dertien overwinningen op de teller hebt staan dit seizoen en je elke klassement aanvoert dan ga ik niet ontkennen dat ik topfavoriete ben. Er zouden maar weinig mensen mij geloven”, lacht de uittredend Belgische kampioene.

Maar de concurrentie neemt elk jaar toe, ook dat beseft Cant. “Ik kijk vooral naar Jolien Verschueren en Ellen Van Loy maar ook Loes Sels geef ik kans. Ik zou in ieder geval teleurgesteld zijn als ik naast de titel grijp.”

Toch heeft Cant een streepje voor, het thuisvoordeel. “Gegarandeerd dat ik veel supporters ga hebben. Hopelijk speelt dat wat in mijn voordeel. Ik ken de omloop natuurlijk als mijn broekzak. Het zou mooi zijn om in mijn thuisgemeente mijn tiende titel te grijpen”, besluit Cant.

Jolien Verschueren: “Lille ligt mij niet”

Jolien Verschueren haalde de voorbije weken niet de resultaten waar ze vooraf op hoopte maar toch komt ze met een goed gevoel uit de kerstperiode. “De conditie is nog steeds goed”, vindt ze. “Ik leef nu toe naar het BK. Ik leg mijzelf geen extra druk op. Die druk ligt bij Sanne Cant, zij heeft de eer om te starten als topfavoriete.”

“Enkel de omloop ligt mij niet. Ik reed twee keer de Krawatencross zonder deftig resultaat. Het is een omloop met veel zand en zoals iedereen stilaan wel weet hou ik daar alles behalve van omdat ik dat nog niet onder de knie heb.”

“Desondanks ga ik voor een podiumplaats. Vorig jaar was ik bijzonder ontgoocheld omdat ik een medaille mistte door pech. Ook dit jaar zal alles moeten meezitten wil ik met eremetaal naar huis gaan. Ik hoop gewoon zondag af te sluiten met een goed gevoel”, aldus Verschueren.

Loes Sels kan op de verrassing spelen

Verlies Loes Sels niet uit het oog, zeker niet op een kampioenschap. Sels kan op de verrassing spelen. “Een BK is altijd anders. Er zitten geen buitenlandse rensters tussen. Als je dan van in het begin mee bent, dan levert dat een andere wedstrijd op.”

“Ik voel dat de conditie nog steeds in stijgende lijn is. In Leuven zakte ik wat weg maar dat was ingecalculeerd na een zware kerstperiode. In Lille ga ik resoluut voor het podium, anders zou ik teleurgesteld zijn.”

“Natuurlijk kan ik zonder druk en stress afzakken. We zien zondag wel waar het schip strandt. Ik ben in ieder geval blij met de omloop zoals die er nu bijlegt. Het wordt geen loopcross zoals dat twaalf jaar geleden was”, lacht Sels.

Ellen Van Loy met bloedvorm naar het BK

De voorbije seizoenen is de kloof tussen Sanne Cant en Ellen Van Loy kleiner geworden. Van Loy deed telkens een verdienstelijke poging, maar de titel grijpen lukte nog niet. Misschien dit jaar? Van Loy trekt in ieder geval met een bijzonder goede vorm naar Lille.

“De komende weken verliepen goed en hopelijk kan ik hieraan een vervolg breien dit weekend. Ik trek in ieder geval met een positief gevoel en goede conditie naar Lille. De verwachtingen zijn hoger dit jaar en ik hoop de strijd aan te kunnen gaan”, klinkt Van Loy ambitieus.

23860655020_2f3260e6f6_bEn toch wordt het ook dit jaar in de eerste plaats opboksen tegen een sterke Sanne Cant. “Maar de titel is niet onmogelijk”, zegt ze. “Ik moet dan wel over een stel sterke benen beschikken. Maar ik heb de vorige weken bewezen dat die er zijn. Of dat nu genoeg is zal zondag blijken.”

“Een podiumplaats moet er sowieso inzitten. Ik wil een wedstrijd rijden waar ik mij het beste bij voel. Ik kan enkel tevreden zijn als ik het beste van mezelf heb gegeven, dat ben ik aan alle supporters verplicht. Een ding is zeker: het kan spannend worden, dat bewezen we de afgelopen weken. Dat de beste mogen winnen”, besluit Van Loy.

*** Sanne Cant, Ellen Van Loy

** Jolien Verschueren

*Loes Sels, Githa Michiels