Julie Brouwers: “Titel een beetje verwacht, al schuilt het gevaar soms in een klein hoekje”

Julie Brouwers: “Titel een beetje verwacht, al schuilt het gevaar soms in een klein hoekje”

Vooraf werd de Limburgse Julie Brouwers naar voor geschoven als één van de favorieten voor de Belgische titel bij de dames nieuwelingen. Afgelopen zaterdag streed om de felbegeerde driekleur. Na een rustige start trok ze door en kon ze zo al snel aan een solo beginnen.

Als topfavoriet naar een kampioenschap toeleven is niet altijd even simpel. Toch kon Brouwers haar stress goed onder controle houden. “De week voor het kampioenschap had ik nog geen last van zenuwen, ik dacht het is nog lang maar het kwam sneller dichter bij dan ik dacht. De dag zelf nam ik ontbijt en ben gaan verkennen zo doe ik het elke wedstrijd. Hier heb ik een soort van ritueel in, na de verkenning ga ik altijd nog even rusten en dan de rollen op.” 

Brouwers nam een vlotte start en zat meteen aan de kop van het dames veld. “Vooraf hadden ze met gezegd dat ik zeker in de eerste bocht goed moest uitkijken. Zeker op slicks was dit een zeer gevaarlijke. Door mijn voorzichtigheid draaide ik pas als vijfde dame de zandstrook in.” Ze bleef kalm, schoof plaatsje na plaatsje op en trok in de tweede lange zandpassage door. “Ik kon een kloof slaan en deze tot een minuut uitbouwen.”

“Je gaat als topfavoriet naar het kampioenschap, dan verwacht je de titel wel een beetje. Toch schuilt het gevaar soms in een klein hoekje, een slechte dag of pech kunnen heel wat roet in het eten strooien.” In de avond trok ze met haar ploeg naar de Mc Donalds. “Daarna heb ik nog wat met mijn vrienden en familie gevierd. Op zondag bleven we ter plaatse en beleefde nog een hele leuke dag.”

Limburgs veldrit coach Eddy Ponet met duidelijk plan naar BK

“Koksijde is een zeer speciaal parcours, je moet er vanaf het begin een goed gevoel op hebben. Herstellen is er door de moeilijkheidsgraad bijna onmogelijk. Ik tracht iedereen te helpen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.” Samen alle Limburgse renners werkte hij een plan uit om een goed BK te rijden. “Ze hebben het allemaal goed opgevolgd. Het doel was om een beter gevoel in het zand te krijgen en een beter evenwicht op de fiets.”

Zowel Brouwers als Lies’l Schevenels zijn actief binnen het Vondelmolen team. “Ik wou ze graag helpen bij hun zoektocht naar een veldritploeg. Daarom hebben we op een avond in Vorselaar met hen samengezeten. Toen hebben we alles nog eens goed doorgenomen om te kijken wat voor elk de beste beslissing was.”

Voor Brouwers ziet hij een mooi pad. “Julie moet zichzelf blijven en leergierig zijn op de weg haar ding doen. Wel op voorwaarde dat dit alles gebeurd in samenspraak, ik zie niet graag jonge renners mee trainen met grotere motoren. Met voldoende rust blokken kan het .
En ze zal vooral op explosieve tijd moeten in zetten, dat is een must in de cross .Maar laat ze nog maar wat kind zijn, als het erin zit komt het er ook wel uit.”

Foto Wouter Toelen – Tfoto.be