Joyce Vanderbeken schrijft geschiedenis in China

Joyce Vanderbeken schrijft geschiedenis in China

Joyce Vanderbeken begon haar seizoen dit jaar op een speciale plaats. Ze trok naar China om er daar aan twee veldritten deel te nemen. Vooraf keek ze heel erg hard uit naar dit avontuur. Donderdag ochtend lande ze met een hele koffer vol ervaringen terug in België.

Een veldrit afwerken in China is niet iets wat een renster elk jaar doet. “Ik heb maanden uitgekeken naar dit Chinese avontuur. Ik heb in mijn carrière al heel wat doelen behaald, maar een UCI C1 cross winnen stond nog steeds open. Hier in China zag ik een mogelijkheid om ook dat hokje aan te kunnen vinken.” Haar verwachtingen lagen hoog. Van start mogen gaan met het nummer één en dat op een omloop die haar moest liggen was zeker al een ervaring op zich.

Vanderbeken nam een vlekkeloze start en dook als eerste het veld in. “In de tweede ronde plaatste Ceylin Alvarado een versnelling waarop ik geen antwoord had. Ik vrees echter dat ze iets te enthousiast was want een rondje later kwamen we met drie terug aansluiten.” Alvarado kende ademhalingsproblemen en moest een ronde later de wedstrijd noodgedwongen verlaten. “Ik voelde dat ik de sterkste was en in de laatste klim ben ik van beneden tot boven a bloc gegaan en dat was voldoende om onbedreigd naar de aankomst te rijden.”

Een hele mooie binnenkomer

Ik hoef je niet uit te leggen hoe ontzettend blij ik ben met deze overwinning! Ook voor mijn nieuwe team Mahieu-Kona-Vandermeeren is dit een mooie binnenkomer.” Geerte Hoeke reed als vierde over de meet, terwijl Reza Hormes Ravenstein als tiende binnen kon komen. “En wat ik van dit avontuur ga onthouden? Dat het verkeer hier enorm gevaarlijk is, dat de Chinese muur prachtig is en dat een cross winnen in China fantastisch is! Voor herhaling vatbaar!” En of het voor herhaling vatbaar was, een aantal dagen later won ze ook de tweede wedstrijd op Chinese bodem.