Jens Dekker verovert Hoogerheide en de wereldbeker

Jens Dekker verovert Hoogerheide en de wereldbeker

In extremis heeft Jens Dekker de wereldbeker nog kunnen afsnoepen van Jappe Jaspers. Met een klinkende overwinning in de slotmanche in Hoogerheide sprong hij in het klassement over de Bleg. De Britse eerstejaars Thomas Pidcock was de verrassende tweede, voor Thijs Wolsink.

Als Jappe Jaspers de slotmanche niet won, speelde hij de eindzege kwijt. Zijn ploegmaat en dichtste belager Jens Dekker wist dat uiteraard ook. Vanaf de start klitte de twee topfavorieten samen. Mitch Groot probeerde nog even het duo te volgen, maar moest ze al snel laten rijden. Het beloofde een spannend rechtstreekse strijd te worden voor de zege én eindzege.

In de tweede ronde reed Jaspers zich echter vast achter een paaltje, waardoor Dekker zijn kans rook. De Europese kampioen trok fors door en was, toen Jaspers ook nog last kreeg van ademhalingsproblemen, vrij snel zeker van de overwinning. Achter hem werd het wel nog spannend. Gage Hecht, Florian Vermeersch, Thijs Wolsink, Michael Crispin en Jappe Jaspers streden toen nog voor het podium.

Het vijftal verloor wel de Brit Thomas Pidcock uit het oog. De eerstejaars kwam aansluiten na een inhaalrace door zijn verre startpositie en ging meteen voorbij het groepje. Terwijl Dekker zich een laatste keer de nieuwe trappen opsleurde stelde Pidcock zijn tweede plaats veilig.

Voor de laatste podiumplek werd het nog een spurt die beslecht werd in het voordeel van Thijs Wolsink. Gage Hecht won het duel met de Fransman Crispin aan de meet dan weer voor plek vier. Eerstejaars Florian Vermeersch werd nog zevende voor Tanguy Turgis, Toon Vandebosch, Mitch Groot en Jari De Clerq. Jaspers werd pas veertiende. Ook de andere Belgen zaten verder met Victor Vandebosch en Seppe Rombouts op zeventien en achttien. Alessio Dhoore werd na kettingproblemen eerder in de wedstrijd pas dertigste.

In het eindklassement ging de zege dus naar Jens Dekker. Jappe Jaspers werd tweede, waardoor België één plaats in de WK-selectie verliest ten koste van Jari De Clerq. Tanguy Turgis mocht nog als derde mee op het eindpodium.