Jelle Harteel maakt favorietenrol waar bij eerstejaarsnieuwelingen

Jelle Harteel maakt favorietenrol waar bij eerstejaarsnieuwelingen

Jelle Harteel heeft zich overtuigend tot Belgisch kampioen gekroond bij de eerstejaarsnieuwelingen. Hij nam al snel 15 seconden voorsprong op de concurrentie en gaf dat niet meer uit handen. Brent Blommen had de hele koers zicht op de tweede plaats maar hij werd in extremisch nog afgetroefd door Mathis Avondts.

Na de start vormde zich een kopgroep van negen waar alle favorieten bij zaten maar één iemand kon zich al snel onderscheiden: Jelle Harteel. Stapsgewijs bouwde hij zijn voorsprong uit tot ongeveer 35 seconden om zo de Belgische titel te pakken.

“Ik wist dat de start belangrijk was, maar toch startte ik matig”, vertelt kersvers Belgisch kampioen bij de eerstejaarsnieuwelingen Jelle Harteel. “In de eerste zandstrook reed iedereen links, maar ik koos toch voor de rechterkant.” 

Dankzij die keuze kon hij veel plaatsen goedmaken en dus ook de eindzege mee naar huis nemen. “Op het einde werd het wel wat ambetant omdat ik de laatste meisjes dubbelde, maar zij rijden ook maar gewoon hun wedstrijd”, besluit de West-Vlaming. Harteel is dus de eerste Belgische kampioen in Koksijde. “Zelf ben ik van Adinkerke, dus het was wel een thuiswedstrijd. Ik moet echt de aanwezige supporters bedanken om hier massaal aanwezig te zijn.”

Brent Blommen reed 20 minuten lang alleen als tweede maar moest zijn voorsprong uiteindelijk uit handen geven aan Mathis Avondts. Mauro Delmé werd nog vierde voor Jente Michels.

Bij de damesnieuwelingen kroonde Julie Brouwers zich tot Belgisch kampioene voor Julie Roelandts en Kiona Dhont.

Tekst – Thomas de Ruiter en  Jente Haesevoets Foto – Wouter Toelen (Tfoto)