Jappe Jaspers grijpt zege naar sterke remonte

Jappe Jaspers grijpt zege naar sterke remonte

Pech kon Jappe Jaspers niet tegenhouden op de flanken van de Citadel in Namen. De junior kwam vanaf de vijfentwintigste plaats terug  en greep met de zege ook de leiding in het wereldbekerklassement. Jens Dekker, lang aan de leiding, werd nog tweede, voor de Fransman Tanguy Turgis.

Jappe Jaspers schoot als een pijl uit een boog in Namen. “Maar toen ik een steen in de modder niet kon ontwijken viel mijn ketting er af. Ik kwam daardoor terecht op de vijfentwintigste plaats”, vertelde Jaspers. Wereldbekerleider Jens Dekker nam het commando over en sloeg meteen een serieuze kloof.

De eerste achtervolgers waren Tanguy Turgis en Spencer Petrov. Het buitenlandse duo kreeg in de slotfase gezelschap van Jaspers, die vanuit de achtergrond vlot terugkeerde. “Ik had niet verwacht dat ik nog ging kunnen aansluiten bij de achtervolgers”, ging Jaspers verder. “De kettingproblemen speelden me de afgelopen weken nog al parten, maar nu waren ze opgelost en dan kom je een steen tegen.”

Het trio probeerde de kloof op Dekker te dichten en slaagde daar ook stelselmatig in. Jaspers vond dat het nog niet snel genoeg ging en ging alleen op zoek naar zijn teamgenoot. Bij het luiden van de bel zaten ze wiel in wiel. “Ik zag dat hij moe was en wist dat ik hem in de spurt niet kon kloppen. Ik heb dan ook niet getwijfeld en de druk stevig opgevoerd.” Met succes want Jaspers kwam met elf seconden solo voorsprong solo over de meet.

De Fransman Turgis kon in de laatste meters zich nog net ontdoen van Petrov. Seppe Rombouts die door pech werd teruggeslagen kwam nog tot op plek vijf voor Gage Hecht. Eerstejaars Florian Vermeersch werd nog zevende.

Inhaalraces

De andere Belgen deden het ook naar behoren. Toon Vandebosch was als tweede eerstejaars negende. Misschien wel de beste prestatie van de dag was die van Jarno Liessens. Hij kwam van de allerlaatste startrij terug tot op plaats dertien. Alessio Dhoore moest ook achteraan starten en werd negentiende. Daarmee doet hij het drie plaatsen beter dan zijn ploegmaat Jarne Driesen die in het tweede deel van de wedstrijd een sterke terugval kende.

Alex Colman was drieëntwintigste, terwijl Timo Kielich bij zijn wereldbekerdebuut zevenentwintigste werd. Andreas Goeman en Victor Vandebosch kwamen respectievelijk als 34e en 35e over de meet. Jari De Clerq werd na kettingproblemen in de eerste ronde nog 41e.

Uitslag

1.Jappe Jaspers
2.Jens Dekker
3.Tanguy Turgis
4.Spencer Petrov
5.Seppe Rombouts
6.Gage Hecht
7.Florian Vermeersch
8.Kevin Khun
9.Toon Vandebosch
10. Edoardo Xillo
13. Jarno Liessens
19. Alessio Dhoore
22. Jarne Driesen
23. Alex Colman
27. Tim Kielich
34. Andreas Goeman
35. Victor Vandebosch
41. Jari De Clerq