Italiaanse Teocchi eerste Europese kampioene, Verdonschot even op podiumkoers

Italiaanse Teocchi eerste Europese kampioene, Verdonschot even op podiumkoers

De belofte dames beten de spits af op het Europees kampioenschap veldrijden in het Franse Pontchâteau. Het werd ook bijna een Frans feestje, maar de Italiaanse Chiara Teocchi wist de wedstrijd uiteindelijk toch volledig naar haar hand te zetten. De Franse Hélène Clauzel werd nog tweede. In de spurt voor plaats drie haalde de Tsjechische Jana Czeczinkarova het.

De Franse Hélène Clauzel deed meteen het talrijk opgekomen Franse publiek dromen door als eerste het veld in te duiken. Op de snelle omloop bleef alles aanvankelijk echter samen. Laura Verdonschot zat mee attent vooraan. Ze draaide als vijftiende het veld in, maar wist al snel op te schuiven naar de vijfde plaats.

Er was een stevige val van Nikola Noskova in de kopgroep nodig om het veld uit elkaar te slaan en de wedstrijd enigszins in zijn plooi te leggen. Hélène Clauzel, Chiara Teocchi én Laura Verdonschot waren de enige dames die de Tsjechische konden ontwijken. Het trio maakte optimaal gebruik van de situatie en reden elke ronde verder weg.

Verdonschot breekt

Het tempo in de kopgroep ging aardig de hoogte in, want ook bij de achtervolgsters zaten ze niet stil. Kind van de rekening was Laura Verdonschot. De Belgische kreeg het elke ronde moeilijker en moest uiteindelijk de rol lossen. Hélène Clauzel en Chiara Teocchi moesten het dus onder elkaar uitvechten. Ook Clauzel zat drie ronden van het einde stevig op haar tandvlees en zag de Italiaanse wegrijden.

ekp_9666Het werd heel de wedstrijd een secondenspel tussen de dames, maar Teocchi kon in de laatste ronde haar voorsprong nog uitbouwen tot tien seconden en was zo zeker van haar Europese titel. “Ik ben ongelofelijk tevreden”, deed de winnares haar verhaal. “Het is nog maar mijn tweede wedstrijd van het seizoen, dus ik heb me zelf weten te verbazen.” 

Hélène Clauzel was nog tevreden tweede, terwijl de Tsjechische Jana Czeczinkarova het nog haalde in de spurt voor de derde plaats. Laura Verdonschot werd uiteindelijk nog zevende.

Uitslag

1 TEOCCHI Chiara
2 CLAUZEL Hélène
3 CZECZINKAROVA Jana
4 CASASOLA Sara
5 VAN DER HEIJDEN Inge
6 KOLLER Nicole
7 VERDONSCHOT Laura
8  KRÄHEMANN Lara
9  JANSSON Ida
10 BAKKER Manon