In de voetsporen van Kevin Pauwels: “Ik kijk enorm op naar hem”

In de voetsporen van Kevin Pauwels: “Ik kijk enorm op naar hem”

2 februari 2002 – Voor meer dan 10.000 toeschouwers reed Kevin Pauwels naar een eerste wereldtitel voor de Belgen in Zolder. De zeventienjarige Pauwels nam al in de eerste van zes af te leggen ronden het heft in handen. Hij sloeg meteen een gat, maar werd in het begin van de tweede ronde weer gegrepen.

Er vormde zich een kopgroep met daarin naast Pauwels ook nog Mike Thielemans, de Poolse favoriet Krzysztof Kuzniak en de Tsjechen Jaroslav Kulhavy en Zdenek Stybar. Hetzelfde vijftal ging samen de laatste ronde in. De twee Tsjechen wilden niet met vijf naar de meet en vielen aan bij het ingaan van de laatste ronde. Kevin Pauwels reageerde gezwind en nam over.

 Waar de Tsjechen niet in slaagden, lukte de Kempenaar wel: hij reed weg van de rest. Het is de Pool Kuzniak, de enige buitenlander die de Belgen die winter regelmatig kon kloppen, die de kloof probeerde te dichten. Maar hij kwam geen meter dichter, integendeel, Kevin Pauwels was de sterkste van het lot en reed solo naar de finish.

Te jong

12020336_10205213737087065_910575936_oPauwels is nooit een jongen geweest van veel woorden, maar daar charmeert hem. Niet alleen zijn fans, maar ook jonge veldrittalenten kijken op naar de man uit Kalmthout. Eén daarvan is zijn jongere neef Tijl Pauwels. Hij wou zich als tweedejaarsjunior in de kijker rijden, om zo een selectie af te dwingen voor het WK in Zolder en door te stromen naar Sunweb-Napoleon Games, jawel ook het team van Kevin Pauwels. Een gebroken pols en klierkoorts trokken echter een dikke streep door zijn seizoen.

“Van kleins af aan was ik al zot van de fiets”, vertelde Tijl Pauwels. “Ik was nog geen twee jaar en wist al raad met mijn fiets. Toen Kevin voor het eerst wereldkampioen werd bij de junioren was ik zelf nog maar vier jaar. Ik heb dat dan ook jammer genoeg niet mee kunnen beleven.”

Naar mate de jaren vorderden, kreeg Tijl steeds meer zin om zelf te gaan crossen. “Niet veel later dat Kevin wereldkampioen werd, begon ik ook zelf met crossen. Hij werd dan ook snel een idool voor mij. Ik kijk dan ook enorm naar hem op.”

Momenteel komt Tijl uit voor de jongerenploeg van Sunweb-Napoleon Games, maar wie weet komt daar volgend seizoen wel verandering in en zal hij dan samen met zijn neef Kevin in de ploeg rijden. “Dat zou natuurlijk een droom zijn die uitkomt en dat had ik vroeger nooit durven dromen. Maar dan zal ik me dit jaar wel positief moeten laten opmerken.”

Met het wereldkampioenschap dit jaar weer in eigen land, en wetende dat zijn neef er veertien jaar geleden op het hoogste schavodje stond bij de junioren, had Tijl duidelijk zijn zinnen gezet op de titelstrijd. Het zal voor hem jammer genoeg vanachter de nadar of thuis in de zetel zijn.