Hoe het begon voor Start-box: “Ze hebben me moeten dwingen om naar de cross te gaan”

Hoe het begon voor Start-box: “Ze hebben me moeten dwingen om naar de cross te gaan”

Wat in 2012 begon als een wilde droom, is vandaag de dag realiteit. Start-Box is een van de grootste media in de veldritwereld. In tegenstelling tot andere wielermagazines focust Toelen en zijn team zich op de dames en de jeugd. “De sfeer, de spanning, de crossers die als helden worden aangemoedigd, ik kan het veldrijden niet meer missen.”

 Hoewel Brecht Toelen opgroeide in een wielerfamilie, vond hij het veldrijden aanvankelijk maar niets. In 2009 moest zijn familie hem dwingen om mee te gaan kijken naar de wereldbekermanche in Zolder. Daar kreeg hij de veldritmicrobe te pakken en die liet hem nooit meer los.

In die tijd was Toelen aan de slag als journalist voor F1Club.be, destijds de grootste Belgische Formule 1 website. “Daar hebben ze me de kneepjes van het vak geleerd”, vertelt Toelen. “Maar wanneer ik de veldritwereld leerde kennen, ebde mijn interesse voor Formule 1 wat weg. Ik wou me focussen op het veldrijden en kwam zo terecht bij Offroadbiking.eu, een website die zich focust op de offroadsport.”

Pioniersrol
Dat avontuur bleek van korte duur. Al snel werd duidelijk dat Toelen er niet op zijn plaats zat. “Hun werkwijze strookte niet met mijn visie dus besloot ik om de de deur achter me toe te trekken. Ondertussen was ik wel gebeten door het veldrijden en bovendien vond ik het jammer dat er zo weinig geschreven werd over de dames en de jeugd.”

“Hier wou ik verandering in brengen. Zo is het concept van Start-Box ontstaan. Die naam hebben we speciaal gekozen. Het is de plaats waar de renners verzamelen voor de start van een veldrit. Daarnaast is het voor de nieuwelingen en de junioren ook de start van hun carrière. Daarom leek het me een geschikte naam.”

De naam was gekozen en Start-Box schoot uit de startblokken. Stapje voor stapje betraden ze de veldritwereld met slechts een doel voor ogen: de dames en de jeugd de aandacht geven die ze verdienen. Toelen kan met trots zeggen dat Start-Box hierin een van de pioniers was.

“De dames en de jeugd werden vaak vergeten. Enkel tijdens het BK en het WK kwamen ze in beeld. Wij hebben hier verandering in gebracht. Ik geloofde van bij de start dat dit een succesverhaal kon worden. Nu vijf jaar later kan ik ook zwart op wit zeggen dat mijn geloof terecht was.”

Hecht team
Dat succesverhaal schreef hij niet alleen, maar met een heel team. Door de jaren heen nam dat Start-Box team verschillende vormen aan. Mensen kwamen en mensen gingen. Vandaag de dag is Toelen erin geslaagd om een hechte ploeg uit te bouwen. “Dat is iets wat niet evident is”, vertelt Toelen. “Iedereen die aan ons medium meewerkt, doet het volledig vrijwillig. Daarnaast kost het tien keer meer dan wat het opbrengt.”

“Je moet het dus vooral graag doen. Met Marnick Vankevelaer en Thomas Sneyers hebben we twee topkrachten in huis. Zij vormen mee onze kernredactie. Daarnaast is er ook nog Wouter, mijn broer, hij is er vanaf dag 1 bij en heeft het avontuur dus helemaal mee beleefd.”

“Dan hebben we nog Kristof Breurs, hij is een topfotograaf die zich focust op het B-veldrijden. Ik ben trots op iedereen van ons, want ze hebben allemaal bijgedragen tot wat Start-Box vandaag is.”

Erkenning

Door de jaren heen heeft Start-Box een mooi parcours afgelegd. Vorig jaar kwamen ze echt van de grond. “We kenden een serieuze groei qua bezoekers en werden een begrip binnen de veldritwereld Dankzij de erkenning van Belgian Cycling en Golazo hebben we een grote stap kunnen zetten”, vertelt Toelen.

“Start-Box is in volle groei. Dat zien we niet alleen aan de cijfers, maar ook aan de reacties. Het feit dat we gebruikt worden als bron voor berichten op Sporza en Belga, is misschien nog het grootste compliment. Daarnaast is er ook nog bondscoach Rudy De Bie die ons gebruikt als referentie voor zijn jeugdselecties. Die erkenning doet deugd.”

Toch blijft Toelen ambitieus naar de toekomst toe. “Misschien is het wel een must om van Start-Box een rendabel medium te maken. Al mag dat niet de grootste drijfveer zijn. De passie moet blijven en iedereen in het team moet eraan denken dat alles wat we doen ‘niet normaal is’. Zo lang die gedachte er blijft, zie ik de toekomst rooskleurig in. Het grote doel voor nu is standhouden en blijven vernieuwen. We zijn en blijven een jong medium.”

Waar het voor Start-Box zal eindigen, weet niemand. De weg naar de top is lang, maar Toelen zal er alles aan doen om de koers naar het succes te winnen.