Het leven van Gavin Haley na de cross: “Wie weet vul ik ooit wel het Sportpaleis”

Het leven van Gavin Haley na de cross: “Wie weet vul ik ooit wel het Sportpaleis”

Begin dit jaar ploegde Gavin Haley nog door de Vlaamse velden. De Amerikaan maakte het de Belgen vaak knap lastig. In maart hing hij zijn fiets aan de haak om zich te storten op een nieuw avontuur. Hij waagde zich in de muziekwereld en bracht vorige week zijn eerste single ‘Fades Away’ uit.

Wanneer Gavin Haley zich op iets toelegt, doet hij het met 100% overtuiging. Toen hij in 2013 voor het eerst in België kwam veldrijden, was hij het vreemde eendje in de bijt. Toch legde hij de Belgen meteen het vuur aan de schenen. Hij reed een aantal podiumplekken bij elkaar en kan terugkijken op een mooie veldritcarrière. “Voor een Amerikaan heb ik een mooi parcours afgelegd”, vertelt Haley. “Ik ben trots op wat ik bereikt heb. Mijn jaren als veldrijder hebben mij herinneringen opgeleverd die ik nooit zal vergeten.”

16157447162_cd8a0ff2bf_oGrote oversteek

Vier jaar geleden maakte Haley de grote oversteek. Hij ruilde het grote Amerika voor het land waar de cross heilig is. In België kwam hij terecht bij de familie Segers. Mensen die hij nog steeds een warm hart toedraagt. “Tom Segers en zijn familie hielpen me doorheen het veldritseizoen. Tom was mijn mecanicien, maar deed eigenlijk alles voor me. Normaal gezien zou ik acht weken bij hen verblijven, maar een val op training besliste daar anders over. Ik brak mijn ribben en moest herstellen. Hierdoor bleef ik wat langer bij de familie Segers. We groeiden naar elkaar toe en vandaag de dag beschouw ik hen als familie.”

Ondanks die zware blessure heeft Haley ook veel goede herinneringen aan België. “Jullie land heeft mijn hart gestolen. De regen, de steden, de mensen … Ik voelde me meteen thuis. Bovendien vind je in België vooral zware crossen en die waren op mijn lijf geschreven. De wedstrijden in Amerika zijn vlak en snel, dat zegt me niets.”

15419820_811481685656768_2286054823994359961_oSportpaleis

Na meer dan 10 jaar ploeteren door de modder, nam Haley afscheid van het veldrijden. Hij was klaar om zijn ultieme droom na te jagen. Een wereldtournee maken met zijn eigen muziek. “Het leven is kort en muziek is altijd mijn passie geweest. Het is altijd een droom van me geweest om de wereld rond te trekken met mijn eigen muziek. Ik zal er nu alles aan doen om die droom waar te maken. Wie weet vul ik op een dag wel het Sportpaleis.”

Hoewel Haley 100% gemotiveerd is om het te maken als zanger, was stoppen met veldrijden een van de moeilijkste beslissingen uit zijn leven. “Ik mis de sport nog elke dag. Het was mijn leven voor meer dan 10 jaar. Ik ben zonder twijfel te vroeg gestopt. Ik wou de wereld graag tonen dat ik het in me had om prof te worden. Jammer genoeg was ik in mijn eerste seizoen als belofte vaak geblesseerd. Dat was niet de manier waarop ik mijn carrière wilde beëindigen.”

Kleine broer

14966236833_e784c10653_oDie negatieve, maar ook de positieve momenten uit zijn leven, geven hem inspiratie voor zijn muziek. Met zijn songteksten wil hij zijn verhaal vertellen. “Ik wil de mensen inspireren. Ik wil hun leven veranderen en tonen dat in dit leven alles mogelijk is. Je kan je dromen bereiken, zolang je er maar hard genoeg voor werkt.”

Haleys’ sportieve droom was om wereldkampioen veldrijden te worden. Hij stopte te vroeg om te zien of dit mogelijk was, maar wie weet zien we hem op een dag wel terug in het veld. “Ik heb nog steeds de conditie van een veldrijder en die wil ik graag gebruiken.”

“Ik ga binnenkort deelnemen aan enkele lokale wedstrijden. Daarnaast concentreer ik me op de trainingen van mijn kleine broer. Hij is twaalf jaar en een zeer getalenteerd veldrijder. Ik kan er een topper van maken. België heeft me de kneepjes van het vak geleerd. “

Beluister hieronder het eerste nummer van Gavin Haley