Het leven van Eenkhoorn na de cross: “Het veldrijden is een speciale wereld”

Het leven van Eenkhoorn na de cross: “Het veldrijden is een speciale wereld”

De 19-jarige Pascal Eenkhoorn mag tevreden terugblikken op zijn eerste WK bij de beloften. In de bakoven van Qatar werd hij 28ste in de tijdrit en kleurde hij de wegrit door heel de dag in de aanval te rijden. De Nederlandse hardrijder combineerde als nieuweling en junior de weg met het veld. Een periode waar hij met een goed gevoel op terugkijkt.

Pascal Eenkhoorn begon zijn sportcarrière op zesjarige leeftijd. Naar het voorbeeld van zijn vader begon hij te schaatsen. Eenkhoorn merkte dat die sport niets voor hem was en ruilde de schaatsen voor de fiets. Al snel werd duidelijk dat hij talent had. De Nederlander werd meerdere keren nationaal kampioen op de weg en in het veld.

“Als nieuweling en eerstejaarsjunior heb ik het wielrennen altijd gecombineerd met veldrijden”, begint Eenkhoorn zijn verhaal. “Bij de nieuwelingen was ik heel succesvol in het veld. Hierdoor kon ik de overstap maken naar Enertherm-BKCP. Dankzij hen kon ik een mooi wegprogramma rijden. De periode in het veld was heel leuk, maar het is een speciale wereld. Daarom liet ik het veld al snel achter me en begon ik me te focussen op de weg.”

Qatar

Niet alleen in het veld was Eenkhoorn succesvol, ook op de weg behaalde de Nederlander al heel wat mooie resultaten. Bij de junioren werd hij tweede in Parijs-Roubaix en dit jaar won hij zilver op het NK tijdrijden voor beloften. Toch is de honger van Eenkhoorn nog niet gestild. “Afgelopen seizoen boekte ik een paar mooie resultaten. Jammer genoeg haalde ik net geen titel binnen. Volgend jaar hoop ik weer een stapje verder te staan.”

Eenkhoorns goede prestaties leverden hem een plekje in de Nederlandse WK-selectie op. In Qatar nam hij deel aan zowel de tijdrit als de wegrit. “Ik kan met een goed gevoel terugkijken op dat WK. In de tijdrit haalde ik de 28ste plaats. Omdat het tijdrijden me goed ligt, had ik vooraf wel op iets meer gehoopt. Toch denk ik dat ik er die dag het maximale heb uitgehaald en bovendien heb ik veel ervaring opgedaan voor de toekomst.”

In de wegrit reed Eenkhoorn heel de dag in de aanval. Samen met zijn medevluchters werd hij gegrepen op 15 kilometer van de aankomst. “Mijn opdracht was om mee in de vroege vlucht te zitten. Jammer genoeg hield de ontsnapping geen stand en werden we gegrepen in de laatste ronde.”

14787654_10207859710594749_316060359_oTour-etappe

Eenkhoorn zal volgend jaar, net zoals het afgelopen jaar, uitkomen voor het BMC Development Team. Een ploeg waarbinnen hij graag zou willen doorgroeien. “Het zou een heel mooie stap zijn als ik via het Development Team kan doorstromen naar het grote BMC. In mijn ogen is dat een van de beste ploegen ter wereld.”

“Ik droom ervan om ooit een mooie klassieker of een rit in de Tour de France te winnen, maar eerst en vooral moet ik hard blijven werken zodat ik ooit dat niveau kan halen.”

Een terugkeer naar het veld zit er voor de Nederlander niet direct aan te komen. “De kans dat ik weer ga veldrijden is niet erg groot. Ik blijf het wel een prachtige sport vinden om naar te kijken op tv. Misschien dat ik in de toekomst nog wat crossjes meepik in Nederland, maar dat zal nog niet voor deze winter zijn.”

Foto: Joeri De Coninck