Het leven van Daphny Van den Brand na de cross: “Ik heb het maximale uit mijn carrière gehaald”

Het leven van Daphny Van den Brand na de cross: “Ik heb het maximale uit mijn carrière gehaald”

Elf keer Nederlands kampioene, vier keer Europees kampioene en één keer wereldkampioene. Een palmares waar iedereen van droomt. Daphny Van den Brand wist het bij elkaar te fietsen. In 2012 hing ze haar fiets aan de haak om zich te storten op een nieuw avontuur. Samen met haar man opende ze de fietsenspeciaalzaak CycleXperience.  

Op 8-jarige leeftijd begon Van den Brand te koersen. In de jeugdcategorieën fietste ze voornamelijk op de weg. Daar moest ze noodgedwongen mee stoppen. “Door mijn hooikoorts was het in de zomermaanden moeilijk koersen. Ik besloot dan maar om te beginnen veldrijden. Al snel merkte ik dat veldritten veel eerlijker en uitdagender zijn dan wegritten. Er zit veel afwisseling in en dat sprak me enorm aan.”

Hanka Kupfernagel

Al snel bleek dat Van den Brand aardig uit de voeten kon in het veld. In 1998 werd ze voor de eerste keer Nederlands kampioene veldrijden bij de profs. Dat kunstje wist ze maar liefst 10 keer over te doen. Na enkele jaren ervaring bij de profs werd ze wereldkampioene in Monopoli. Hierna volgden nog 4 Europese titels. Een palmares waar Van den Brand trots op is. “Ik heb het maximale uit mijn carrière gehaald. Toch had ik nog minstens een keer meer wereldkampioene moeten worden. Het WK is jammer genoeg geen simpele koers. Met 5 bronzen medailles en een keer zilver was ik er dus vaak kort bij.”

Van den Brand heeft alles gewonnen wat er te winnen viel. Toch zijn er een paar momenten die haar altijd zijn bijgebleven. “De eerste keer dat ik de ‘grote’ Hanka Kupfernagel kon kloppen, was heel speciaal voor mij. Ook mijn eerste Nederlandse titel is me altijd bijgebleven. Maar het hoogtepunt uit mijn carrière was ongetwijfeld het wereldkampioenschap in Monopoli, dat zal ik nooit vergeten.”

Veldritmicrobe

In 2012 zette ze een punt achter haar rijkgevulde carrière. Het wielrennen bleef echter een groot deel van haar leven. “Samen met mijn man, die altijd mijn coach en mecanicien is geweest, kreeg ik 2 jaar geleden de kans om een fietsenspeciaalzaak over te nemen. Die kans hebben we met beide handen gegrepen. In onze zaak, CycleXperience, verkopen we racefietsen, mountainbikes, cyclocrossfietsen en alles daarrond.”

“Ik focus me vooral op de verkoop van wielerkleding. Naast CycleXperience houd ik me bezig met het ZZPR.nl-Hanclean team. Hier begeleid ik jonge crosstalenten en ondersteun ik ze waar nodig. Tijdens de wintermaanden geef ik ook nog crosstraining.”

De veldritmicrobe draagt ze dus nog steeds met zich mee, “maar thuisblijven om naar de cross te kijken, doe ik toch niet meer”, aldus Van den Brand.

Foto – Dirk Bruylant