Helen Wyman lanceert ‘NEXT Wyman’

Helen Wyman lanceert ‘NEXT Wyman’

Helen Wyman heeft vandaag één van haar vele toekomstplannen bekend gemaakt. Samen met Jerry Chabot van het Amerikaanse bedrijf NEXT lanceert ze het ‘NEXT Wyman’ project. Het project is gericht op de begeleiding van talentvolle rensters. De bedoeling is om die rensters sneller aan de top te krijgen. 

Helen Wyman denkt duidelijk al aan haar toekomst. De ervaring die ze als meervoudig Brits en Europees kampioene heeft wil ze nu overbrengen op de toekomst. Daarom lanceert ze het ‘NEXT Wyman’ project.

Het project is bedoeld om de leegte tussen de dames aan de top en de dames voor de toekomst op te vullen. “Er zijn vaak jonge dames met bijzonder veel talent maar zonder de juiste omkadering. Daar wil ik nu verandering in brengen”, legt Wyman uit.

“Het draait niet enkel om het fysieke en het talent bij te schaven. Er komt meer bij kijken: een kalender opstellen, zorgen voor deelname aan de juiste wedstrijden, vertrouwen geven, een goede omkadering en kwaliteitsvolle trainingsmogelijkheden.” Het zijn stuk voor stuk zaken waarin Wyman in haar nu al tienjaar durende loopbaan vaak mee te maken kreeg.

“Ik hoop dat ik met mijn inbreng en door mijn relaties met sponsors en professionals rensters kan begeleiden zodat ze sneller aan de top geraken. Door de nieuwe U23-reeks op het wereldkampioenschap en de live TV-beelden is er nog nooit zoveel interesse geweest voor de vrouwentak van het veldrijden.”

“NEXT Wyman moet de springplank zijn die heel wat rensters nodig hebben om aan de top te geraken. Er zijn nog steeds veel rensters die meerdere disciplines combineren. Met NEXT Wyman wil ik rensters begeleiden zodat ze uiteindelijk echt voor het veldrijden kunnen gaan.”

Vanwaar de naam ‘NEXT Wyman’?download

Na een zoektocht naar een nieuwe K3, nu de zoektocht naar een nieuwe Helen Wyman? “Neen, verre van”, klinkt het. “NEXT is een Amerikaans bedrijf dat wielen maakt en het wordt geleid door een vriend van mij, Jerry Chabot.”

“Al in het begin van afgelopen veldritseizoen stelde hij de naam voor. Daarom zorgt NEXT volgend jaar ook voor wielen voor de rensters die ik onder mijn hoede zal nemen. De naam weerspiegelt dus onze samenwerking. Maar hopelijk is er een ‘NEXT Wyman’-renster die in mijn voetsporen kan treden.”

“Stilaan groeien”

De gesprekken tussen Wyman en enkele rensters zijn volop aan de gang. “Op dit moment heb ik al een akkoord. Nu is het een kwestie van zowel het project als onze mogelijkheden uit te bouwen om in de toekomst nog meer rensters te begeleiden.”

“Zelf zal ik nog minstens twee jaar actief zijn voor Kona Factory Racing. Daarom wil ik ervoor zorgen dat de rensters samen met mij kunnen trainen en dat ze ook beschikken over een – voor hun – aangepast programma. Voor mij is het belangrijk dat dit project nu boven de doopvont wordt gehouden, omdat ik nog steeds meedraai aan de top.”

“Samen met NEXT hopen we om nog enkele andere partners te vinden wat het mogelijk zou maken om meer dan één renster te begeleiden. Ik zou er in het eerste jaar zo’n drie willen begeleiden. Ik zou ook graag een Amerikaanse renster helpen om hier in Europa te komen crossen.”

“Ik heb veel interesse in het Amerikaanse veldrijden. Jammer genoeg heb ik vaak rensters gezien die sukkelen met de overgang naar het Europese veldrijden. Aan mij om hun daarin te begeleiden en het wel mogelijk te maken.”

Begeleiding van twee jaar

“Ik zou er voor elke renster graag een project over twee jaar van maken”, stelt Wyman. Er waren voldoende opties om elke renster één jaar te begeleiden, maar daar ben ik geen fan van. Je leert in één jaar heel veel bij, maar je maakt ook heel wat misstappen. En het is net dan dat je een stabiele omkadering nodig hebt om uit je fouten te leren. Je moet de lessen die je krijgt omzetten in de praktijk”, besluit de Britse.