Helen Wyman rijdt La Course en blijft zeker tot 2017 in het veld

Helen Wyman rijdt La Course en blijft zeker tot 2017 in het veld

Helen Wyman brengt dezer dagen heel wat goed nieuws. Twee weken geleden kwam er al het heugelijke nieuws vanuit de UCI dat het prijzengeld voor de vrouwen in de Wereldbeker verhoogd wordt, een regel waar Wyman actief heeft aan meegewerkt. Nu brengt ze opnieuw goed nieuws, al gaat het deze keer over haarzelf. We spreken met de Britse over Limoux, 2017 en ‘La Course’.

Helen Wyman is bezig aan een goede zomer. Sportief nog niet meteen want Wyman betwistte niet al te veel wedstrijden. Extra-sportief daarentegen zeker en vast. Een gesprek met de regerend Brits kampioene brengt volgend stuk.

Trainingen in Limoux

De Britse vertoeft een groot deel van haar zomer in Limoux onder een stralende Franse zon. Ze werkt er heel wat trainingen af. Wyman kocht er samen met haar echtgenoot Stefan Wyman een huis en traint nu grotendeels in de Languedoc.

“Veel ben ik deze zomer niet in België. Mentaal is het lastig om een training van zo’n vijf uur af te werken in Vlaanderen in vergelijking met het prachtige Limoux. Het regende hier al 23 dagen niet meer, dat heb ik België nog niet veel meegemaakt”, vertelt Wyman. Maar het nieuwe huis dat het koppel vorige winter al kocht is niet enkel voor de trainingen van de Britse.

“We hebben het huis vooral gekocht met oog op datgene wat volgt na mijn sportieve carrière. De werken in het huis zijn gestart en alles wordt gerenoveerd. De bedoeling is om er trainingskampen te organiseren. Ik wil graag mijn ervaring overbrengen op de jeugd en andere renners en rensters.”

In eerste instantie was de bedoeling om de trainingskampen pas te starten na de sportieve carrière van Wyman maar daar is ondertussen verandering ingekomen.

Minstens tot 2017 in het veld

Van een ‘fin de carrière’ is nog geen sprake. Helen Wyman blijft tot minstens 2017 meedingen in het veld. “Ik heb pas een contract getekend waardoor ik twee jaar langer in het veld blijf”, klinkt het opgewekt. “Dus ik ga nog niet te snel op pensioen”, lacht ze. “Daardoor gaan we de trainingskampen gewoon zo snel als mogelijk opstarten en niet specifiek na mijn carrière want dat einde komt nog niet in zicht.”

Ronde van Bretagne en La Course in juli

Vanaf donderdag start Wyman in de ronde van Bretagne, een vierdaagse rittenkoers waar ze de kleuren van Matrix Pro Cycling Team zal verdedigen.  Toch is de Franse rittenkoers nog maar klein bier in vergelijking met wat een week later volgt.

Op de slotdag van de Tour de France vindt op de kasseien van de prestigieuze Champs-Élysées ook ‘La Course’ plaats. De eendagswedstrijd wordt nu voor  het tweede jaar op rij georganiseerd. Vorig jaar was Marianne Vos de beste. Vos is er dit jaar niet bij maar wel zal Wyman dokkeren op de kasseien.

“Ik hunker naar 26 juli. Het zal zonder twijfel een onvergetelijke wedstrijd worden al ben ik wel benieuwd of de aanmoedigingen even luid zullen weerklinken als in Milton Keynes”, grinnikt Wyman. “Ik zal wel moeten meewerken met het team maar daar kijk ik ook al reikhalzend naar uit. Ik zal blij zijn als ik mijn steentje kan bijdragen.”

“We hebben binnen het Matrix Pro Cycling team best wel snelle dames dus het wordt uitkijken naar de sprint. Als ik de mogelijkheid krijg wil ik graag deel uitmaken van de vroege vlucht. Ik wil mij laten opmerken”, besluit ze.

Foto’s: Wouter Toelen – John Orbea – Helen Wyman