Helen Wyman en UCI-commissie voegen U23-damescategorie toe aan WK veldrijden

Helen Wyman en UCI-commissie voegen U23-damescategorie toe aan WK veldrijden

Het kwam wat in de schaduw terecht van het WK maar daags voor het vrouwenkampioenschap kwam er goed nieuws. De UCI-commissie waarin Helen Wyman zetelt besliste om vanaf volgend jaar een extra categorie toe te voegen aan het WK: de U23-categorie voor dames.

Belangrijk nieuws bereikte ons vrijdagavond. Wat al langer een feit is bij de UEC is nu ook zo bij de UCI: een categorie voor de dames U23 op een WK. En die extra categorie komt er volgend jaar voor het eerst op het WK in Zolder. Helen Wyman die zetelt in de UCI-commissie geeft extra uitleg.

”Een moeilijke beslissing was dit alles behalve”, zegt de Britse. “We zaten eigenlijk allemaal op dezelfde golflengte. Bij onze meeting in november gooide ik het voorstel op tafel en iedereen stapte mee in het verhaal. Peter Van Den Abeele regelde het daarna met de organisatoren van het WK in Zolder.”

De jonge dames mogen nu ook uitkijken naar een eigen wereldtitel

Voor de jonge dames is het alvast goed nieuws. Op het Europees kampioenschap zit de reeks er wel al tussen, daar is Sabrina Stultiens de huidige kampioene. Net zoals op Europees niveau krijgen ze ook op Wereld niveau nu een eigen wedstrijd. ”Het is niet zo dat ze een minuut later zullen starten tussen de dames elites. Zij krijgen hun eigen wedstrijd tussen de junioren en de dames elites, zo hebben we afgesproken.”

Ze is er ook van overtuigd dat de extra categorie een meerwaarde zal hebben. “Dat is al bewezen in het mountainbiken, hopelijk nu ook in het veldrijden. Het is fantastisch dat de jonge dames nu ook de ambitie op een wereldtitel mogen hebben”, aldus Helen Wyman

Foto: Glenn Coessens