Githa Michiels: “Zonder hard te werken kom je er niet meer”

Githa Michiels: “Zonder hard te werken kom je er niet meer”

Githa Michiels verlengde vorige zomer haar Belgische titel in het mountainbike. Een driekleur die ze nu toch al enkele jaren om de schouders draagt. Het werd de beste zomer uit haar carrière. De zomer van 2016 staat ze voor twee belangrijke opdrachten. De plaatsing voor en het deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio.

“Zonder hard werken kom je er niet meer in het hedendaagse mountainbike.” Met deze woorden begon ze haar terugblik op de afgelopen winter. “Samen met mijn trainer hebben we dan ook niets aan het toeval overgelaten in de voorbereiding naar dit belangrijke seizoen.”

“Het is een uitdaging om elk jaar opnieuw progressie te boeken. We zijn deze winter voor het eerst begonnen met krachttraining in de fitness, dit in combinatie met vele uren training op stage.” Zo slaagde ze erin om kracht bij te winnen en zo weer een stap te zetten.

 Tussendoor even het veld in

De afgelopen jaren reed ze een groot aantal veldritten, wedstrijden waarin ze zeker niet slecht voor de dag kwam. Denk maar aan haar bronzen medailles op de Belgische kampioenschappen veldrijden in Erpe –Mere en Waregem. “Door mijn ander trainingsprogramma was er geen tijd om aan veldritten deel te nemen. Toch kozen we ervoor om op het BK in Lille te starten, dit puur als training en om te kijken of het harde werk me iets opbracht op een snelle explosieve omloop als Lille.”

Lille was de afgelopen jaren een omloop waar de Geelse niet goed uit de voeten kon. Een goede maatstaaf dus voor haar gemaakte progressie. “Ondanks het gebrek aan wedstrijdritme en maar enkele trainingen op de crossfiets ging het vrij goed.”

Doelen stellen

12768129_10208395944727008_6081074651521310174_oOndertussen trekt het mountainbikeseizoen zich opgang en werden de eerste wedstrijden reeds gereden. Githa Michiels kijk met een tevreden gevoel terug op haar eerste wedstrijden. “De eerste weken verliepen erg vlot en ik kon stond tussen de grote dames uit het mountainbiken al enkele keren op het podium. In Banyoles kon ik zelfs mijn eerste overwinning behalen in een sterk deelnemersveld.”

Zomer 2015 werd tot nog toe de beste uit haar carrière. “Als ik de lijn van mijn conditie kan doortrekken ben ik er zeker van dat ik ook deze zomer weer wat beter kan doen dan vorig jaar.” Haar eerste doel zal zich proberen te plaatsen voor de Olympische Spelen zijn.

De eerste Wereldbeker in Australië zal ze links laten liggen. “Net na die wereldbeker komt het EK eraan en twee Europese wereldbekers waar ik moet rijden om mijn selectie voor de Olympische Spelen af te dwingen.” De focus gaat vol naar deze drie wedstrijden. “Ik hoop me zo in de maand mei definitief te kunnen selecteren voor de Spelen.”

The road to Rio 

Wanneer Michiels zich in mei kan plaatsen voor Rio zal de voorbereiding naar deze wedstrijd kunnen starten. Hoe deze exact zal lopen is nog niet geheel duidelijk. “Dat laat ik aan mijn trainer over en dit in samenspraak met andere mensen uit mijn entourage. Ik ben er zeker van dat ze me weer naar een nieuw hoogtepunt in mijn carrière kunnen stuwen.” Voor Rio heeft ze een doel ingedachte, maar dit blijft voorlopig nog geheim.

Veel zal afhangen van de dag zelf. “Maar ik hoop toch op een mooi resultaat. En ik hoop zeker dat ik door dat resultaat in 2017 nog prof mountainbikster kan blijven.” Michiels geniet immer sinds vorig jaar van een profstatuut. Zo kan ze zich volledig op haar sport richten. Dit statuut moet echter elk jaar opnieuw toegekend worden enis zeer gebonden aan haar uitslagen.

Foto’s: EGO-promotions