Githa Michiels wil stap zetten

Githa Michiels wil stap zetten

Githa Michiels combineert al een paar jaar het veldrijden met het mountainbiken. Deze winter beëindigde ze haar seizoen vroeger dan de jaren ervoor, dit met het oog op het mountainbiken. De zomer van 2015 zal voor Michiels een heel belangrijke worden, ze wil zich immers kwalificeren voor het EK en het WK.

Vorige zomer reed Michiels één van haar beste mountainbikeseizoenen uit haar carrière. Ze won vijftien wedstrijden waaronder het Belgische kampioenschap. Ze beëindigde alle Wereldbekers binnen de top 25. Enkel de wedstrijd in Méribel viel met een drieëndertigste plaats net uit het rijtje.  In het Amerikaanse Windham reed ze naar een hele mooie achttiende plaats. Op het WK in Noorwegen zagen we Michiels als tweeëntwintigste over de lijn rijden.

Alles op alles voor een ticket voor EK en WK

Michiels begon sterk aan haar belangrijke zomer, zo won ze onder andere Ottignies en Sherwoodpines. Ze klom ook naar een zeer mooie zevende plaats in de UCI-ranking van het crosscountry mountainbike. Een goede uitgangspositie dus voor haar eerste Wereldbeker van het seizoen in Nove Mesto.

Dat Michiels voor deze zomer doelen heeft gesteld werd al snel duidelijk. Ze maakte de overstap naar het Versluys Team en werd ze professionele mountainbikster.  Dankzij mijn groei van de laatste jaren kan ik genieten van een contract als professionele mountainbikester in de vorm van een Bloso-contract. Hierdoor zal ik me nog meer kunnen focussen op mijn doel om elk jaar hoger te klimmen op de ladder van het internationale mountainbikewereldje. Met de steun van het Versluys PRO mountainbike team, de Belgische federatie en mijn Bloso-contract ben ik er van overtuigd dat ik nog meer kan halen uit mijn fysieke mogelijkheden zodat ik me kan kwalificeren voor de Olympische spelen in Rio”,  schreef Michiels op haar website.

De kwalificatie voor de Spelen staat pas op het programma voor 2016. Deze zomer staat in het teken van het behalen van een ticket voor het Wereld- en het Europese kampioenschap. Hiervoor zal Michiels tweemaal een top 25 plaats op een Wereldbekermache moeten rijden. Naar eigen zeggen schat ze voor haarzelf het EK hoger in dan het WK.

Eerste startrij levert niet het gewenste resultaat.

Vandaag was de eerste grote afspraak voor Michiels, ze zou van start gaan in de eerste Wereldbekermanche in het Tsjechische Nove Mesto. Door haar goede plaats in de UCI -ranking mocht Michiels vandaag op de eerste rij plaatsnemen. Eerlijk gezegd was starten op de eerste rij, met al die toppers, een beetje overweldigend voor mij. Toch ben ik nog altijd trots ik dit eens heb mogen meemaken en heb kunnen verwezenlijken, hopelijk was het ook niet de laatste keer”, aldus Michiels op haar Facebookpagina.

Ze nam een goede start maar kwam even later in het gedrum terecht. Dit ontnam haar een beetje zelfvertrouwen en ze zakte wat weg. “Waardoor het natuurlijk aanschuiven was en sommige stukken te voet, waardoor er veel tijd verloren ging. Voor de rest was de race steeds ook nog altijd drummen en vechten voor je plaats. Nooit had kwam ik echt op mijn ritme en in race omdat je steeds gehinderd werd. Elke ronde was er wel iets,.valpartijen, ketting eraf gevallen. Ook had ik last van krampen in mijn armen, doordat ik meer moest remmen door voorliggers.”

In de laatste ronde kwamen er weer een aantal rensters ten val, hierdoor werd het groepje met Michiels steeds groter. “Hierdoor vreesde ik nog voor mijn top 25 plaats, wat ik zelf als minimum had voorgenomen. Alles behalve een perfecte race dus, met een gewone middelmatige dagvorm. Het was dus vooral een mentaal zware race en hoop volgende week in Albstadt beter voor de dag te kunnen komen, en agressiever uit de hoek te komen”, besluit Michiels.

Foto met dank aan Filip Francios