Githa Michiels als eerste Belgische mountainbikester ooit naar Olympische Spelen

Githa Michiels als eerste Belgische mountainbikester ooit naar Olympische Spelen

Githa Michiels stelde voor deze zomer maar één doel, een selectie voor de Olympische Spelen bemachtigen om zo in Rio te tonen wat ze in haar mars heeft. Haar eerste doelstelling is nu dus volbracht. In augustus staat onze landgenote, als eerste Belgische vrouw ooit (!), aan de start van de olympische mountainbike wedstrijd.

Om zich te verzekeren van een olympisch ticket moest ze aan een aantal voorwaarden voldoen. “Eerst en vooral moesten we met België zien dat we op de olymische landenranking zo geplaatst waren dat we een dame mochten afvaardigen.” Hiervoor moesten ze minstens in de top zeventien staan. “We behaalden een twaalfde plaats, dus deze voorwaarde was voldaan. Verder moest ik ervoor zorgen dat ik de eerste Belgische dame op het EK en in de wereldbekers was.”

“De eerste wereldbeker in het Duitse Albstadt verliep heel vlot, het was mijn eerste wedstrijd op wereldniveau en dus was het altijd even afwachten. Ik kon de hele wedstrijd aan een goed tempo rijden en eindigde op een mooie zeventiende plaats.” Met een stijgende conditie trok ze met een goed gevoel naar het Franse Le Bresse.

In La Bresse zou ze aan de start verschijnen van haar tweede wereldbeker. “Op donderdag kwam ik tijdens de verkenning ten val.” Michiels kwam hard op haar schouder en nek terecht. Ook haar fiets kwam niet ongeschonden uit de val. “Mijn kader brak, gelukkig kon ik door schitterend werk van onze mechanieker en door Scott Benelux op zondag weer over een perfecte fiets beschikken.”

De wedstrijd zelf verliep niet zo vlot, de Geelse ondervond al snel de gevolgen van haar val. “Al vanaf het begin van de wedstrijd ondervond ik krampen in mijn rechterarm en -schouder. Hierdoor was ik bergop niet instaat om een deftig tempo te rijden. Ik reed als vierentwintigste over de meet.” Achteraf bleken de krampen te wijten aan het feit dat Michiels haar nekwervel een zenuw blokkeerde.

Selectie op zak

Op het EK reed ze, na pech in de start, naar een zestiende plaats. Tijdens de eerste wereldbekers deed ze het ook goedHet Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité en de wielerbond namen de definitieve beslissing, ze gaven Michiel haar ticket voor de Olympische Spelen in Rio. Vanaf nu kan ze haar pijlen volledig richten op haar hoofddoel. Om niets aan het toeval over te laten schoot ze meteen in actie. “Deze week begon mijn opbouw naar de Spelen met een stage in de Ardennen. Deze stage zal een afwisseling van kracht- en techniektraining worden. Dit afgewisseld met de nodige hoogtestage.”

Twintig augustus staat dus in het vet in haar agenda. In aanloop zal ze nog een aantal wedstrijden afwerken. “Een wedstrijd in Heubach, het BK op de weg, het WK en het BK mountainbike zullen mijn laatste wedstrijden worden.”

Doelen stellen en proberen te verzilveren

Voor de olympische wedstrijd zelf heeft ze een aantal doelen gesteld. “Het behalen van de Olympische Spelen is voor mij geen einddoel, ik wil daar een topprestatie neerzetten. Om in 2017 nog te kunnen genieten van mijn profstatuut zal ik een top acht moeten rijden. Dit zal ook het doel zijn waar we naar toe zullen werken. Of dit binnen mijn mogelijkheden ligt weten we op twintig augustus.”

Foto met dank aan Patricia Cristens