Gelijk prijzengeld voor mannen en vrouwen dichtbij

Gelijk prijzengeld voor mannen en vrouwen dichtbij

Het prijzengeld voor mannen en vrouwen blijft een actueel thema. Het voorbije jaar ging het prijzengeld van de vrouwen er al een stevig stuk op vooruit. En die vooruitgang lijkt ook volgend seizoen een nieuwe mijlpaal te gaan bereiken. De kans is bijzonder groot dat de vrouwen straks evenveel verdienen dan de mannen in alle C1-wedstrijden.

Het vrouwenveldrijden nam afgelopen seizoen bijzonder grote stappen. Het prijzengeld in de C2-wedstrijden zoals Eeklo, Maldegem en Neerpelt werden al gelijkgetrokken. Het prijzengeld voor de wereldbekermanches en het wereldbekerklassement verbeterde evenals het prijzengeld in de C1-wedstrijden. Met dank aan Helen Wyman, lid van de UCI-commissie.

Maar dat prijzengeld in de C1-wedstrijden waartoe onder andere de Koppenbergcross en de veldrit van Ronse behoren belooft volgend jaar opnieuw te stijgen. Nog meer zelfs… de kans is groot dat de winnares van een C1-wedstrijd straks evenveel verdient als haar mannelijke collega.

Helen Wyman gooide het voorstel afgelopen maandag op tafel bij de samenkomst van de veldritcommissie. “Het klopt dat we werken aan het optrekken van het prijzengeld voor dames in de C1-wedstrijden volgend jaar. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws.”

“Als een rensters als Sanne Cant volgend jaar zo’n 10.000 euro meer zou kunnen verdienen met dezelfde resultaten als dit jaar dan mag je dat gerust als progressie beschouwen”, legt Wyman uit. Officieel is de regel er nog niet.

Het voorstel moet in juni nog goedgekeurd worden door het ‘UCI Management comité’ maar dat belooft (hopelijk) geen probleem te worden. “Als de veranderingen er degelijk komen zullen deze meegedeeld worden via de UCI-website. Maar het zie er in ieder geval goed uit”, vertelt de Britse.

Ook Sven Nys voorstander van gelijk prijzengeld voor vrouwen

Pluspunt is ook dat Sven Nys voorstander is van het gelijke prijzengeld voor vrouwen, zo liet hij verstaan in het praatprogramma Van Gils & Gasten op één.  “We zijn maandag de hele dag bezig geweest met vergaderen over het vrouwenveldrijden. We hebben in tien jaar een enorme evolutie gekend.”

“We staan nu zover dat we discussiëren over gelijk prijzengeld voor mannen en vrouwen. Vrouwen staan nu dus financieel bijna zover, althans zo ziet de nabije toekomst er toch uit. De reden waarom we dit willen doen is omdat we van het veldrijden een Olympische Sport willen maken, en dan moet de sport voor zowel mannen als vrouwen gelijk zijn”, liet Sven Nys optekenen. “De mannen zullen trouwens een stuk van hun prijzengeld afgeven.”

In de toekomst 50 minuten en aparte dames-U23 reeks?

Maar niet enkel het prijzengeld blijft een discussiepunt, ook de duur van de dameswedstrijd. Vorig jaar werd die al opgetrokken naar minimum 40 minuten maar vaak doken de dames er nog onder, zoals onder andere in Koksijde het geval was.

“Nu wil ik de wedstrijdduur optrekken van 40 naar 50 minuten en misschien ooit zelfs naar een uur. Ik geloof erin dat dames op termijn best een uur cross aankunnen maar nu zitten er teveel te jonge dames in”, aldus Wyman.

Om dat ‘probleem’ op te lossen deed Wyman het voorstel om telkens een aparte dames-U23 wedstrijd te voorzien maar dat is nog niet voor meteen. Er is wel een mogelijkheid dat er in de laatste wereldbeker voor het WK een aparte wedstrijd voor dames beloften zal worden gehouden. Op die manier kunnen de damesbeloften zich als eens rechtstreeks met elkaar meten.

“Hoe dan ook wil ik het nu graag optrekken naar 50 minuten. Dat zorgt ervoor dat het tactisch gewoon een pak interessanter wordt, dat het niveau de hoogte zal ingaan en dat het simpelweg spannender wordt.”

Dames doen het bijzonder goed op TV

Voor het eerst werden de wedstrijden van de dames in het kader van de Bpost bank trofee live uitgezonder op Sporza. “Een mijlpaal in de geschiedenis van het vrouwenveldrijden dat haar effect duidelijk niet heeft gemist”, zegt Wyman trots.

De cijfers liegen er dan ook niet om. Het vrouwenveldrijden is interessant. “Gemiddeld 530.000 mensen bekeken de 24 dameswedstrijden die door Sporza live op de buis werden gebracht. Dat is amper 8 procent minder dan het gemiddelde kijkcijfer van de mannen.”

“Vooral de dameswedstrijd in Baal voor de Grote Prijs Sven Nys was een hoogtepunt. Maar liefst 734.000 mensen keken live naar de dameswedstrijd. Goed voor een marktaandeel van 63 procent.”

“Die cijfers openen hopelijk nieuwe deuren. Vrouwenwedstrijden zijn zeker even interessant als die van de mannen, alleen op een andere manier. De goede kijkcijfers zorgen ervoor dat Golazo weer iets extra kan bieden aan de sponsors, diegene waarvan het geld moet komen.”

“De sponsors kunnen door de live-uitzending een vol uur expliciet in beeld worden gebracht en ze steunen daarmee de dames. Iedereen blij toch?”, lacht Wyman.