Fiets van den Driessche meegenomen voor verder onderzoek: “Treffen maatregelen”

Fiets van den Driessche meegenomen voor verder onderzoek: “Treffen maatregelen”

De fiets van Europees en Belgisch kampioene bij de beloften Femke van den Driessche werd door de internationale wielerunie in beslag genomen tijdens het wereldkampioenschap in Zolder. In een fiets in de materiaalpost, waar ze niet op reed, werd ‘mechanische doping’ gedetecteerd. 

De UCI onderwerpt de fiets nu aan verder onderzoek. Het is afwachten of er spraken is van een eventueel motortje en wat hier de gevolgen van gaan zijn. De gevolgen kunnen ook voor haar team, Kleur Op Maat – NoDrugs, groot zijn. Zo zou er spraken kunnen zijn van een schorsing van het team en een boete. Van den Driessche kwam aan de start als één van de favorieten, maar moest opgeven na een kettingbreuk.

Team: “Treffen maatregelen.”

Eén van hun hoofdsponsors distantieert zich al van het voorval. “Als hoofdsponsor van het Kleur Op Maat Cycling Team willen we ons volledig distantiëren van de berichten rond de mogelijke frauduleuze praktijken van Femke van den Driessche”, klonk het bij Kleur Op Maat.

Ook haar team reageerde. “Na de confrontatie met UCI omtrent de mechanische fraude in de fiets van Femke van den Driesche willen wij het Kleur Op Maat – NoDrugs team alsook alle sponsors ons hiervan volledig distantiëren. Wij zijn als team in eerste plaats slachtoffer. Wij willen als team jonge rensters alle kansen bieden om op een sportieve manier te proeven van topsport. Wij wachten verdere berichtgeving af en zullen dan gepaste maatregelen treffen.”

“Geen fiets van Femke”

WKZ_2568De vader van Femke van den Driessche reageerde ondertussen. “Het gaat niet om een fiets van Femke”, vertelde hij aan Het Nieuwsblad. “Iemand uit haar entourage, die soms met haar traint, heeft de fiets tot in de materiaalpost gebracht. Maar het was nooit de bedoeling dat zij daarop zou rijden. Die man heeft zich daar ondertussen al duizend keer voor geëxcuseerd. Femke heeft die fiets tijdens de wedstrijd ook absoluut niet gebruikt. Wij zijn fel onder de indruk van de gebeurtenissen. Femke is er helemaal onderste boven van.”

“Wij weten ook niet wat “technische fraude” precies inhoudt. Maar als het de bedoeling was om vals te spelen, dan rijd je toch op die fiets? Femke is al Europees en Belgisch Kampioene? Waarom zou je dit dan doen op een WK?”

Uit selectie en van Facebook

Van den Driessche verliet ook onmiddellijk het Belgische hotel. “Dat was sowieso de planning, maar het was beter voor haar om zo vlug mogelijk uit ons zicht te verdwijnen. We dachten dat we een jong talent hadden, maar blijkbaar heeft ze alles en iedereen bedot. Mijn relatie met haar is sowieso vandaag beëindigd”, reageerde een emotionele Rudy De Bie aan Sporza.be. Haar facebookaccount is in de loop van de avond ook verdwenen.