Femke van den Driessche blikt terug: “Dit is het resultaat van rustig groeien”

Femke van den Driessche blikt terug: “Dit is het resultaat van rustig groeien”

België boven zondag op de Koppenberg. Dat Verschueren met de overwinning aan de haal ging was al bij al geen verrassing. Maar daarnaast was er ook de opmerkelijke prestatie van Femke van den Driessche. De jonge Oost-Vlaamse verbaasde de héle veldritwereld door onder andere Nikki Harris en Sanne Cant achter zich te laten en zich naar een tweede plaats te knokken.

Femke van den Driessche is al langer een opkomend talent. Vorig jaar stond van den Driessche al op het podium in de Superprestigecross van Middelkerke. Maar wat Van den Driessche zondag op de Koppenberg toonde was nog straffer. “Het resultaat van rustig groeien”, klinkt het.

“Ik denk dat dit zowel voor mij als voor mijn entourage een hele verrassing is”, vertelde van den Driessche. “Eigenlijk was ik naar Oudenaarde afgezakt zonder specifieke verwachtingen. Ik wilde gewoon de goede lijn van de voorbije weken doortrekken.”

Best amusant als je met die gedachte in het achterhoofd dan plots als tweede eindigt in één van de klassiekers in de veldritsport. “Ik besef het eigenlijk niet, vooral niet als je mijn wedstrijd bekijkt. Plots kwam ik alleen aan de leiding. Op dat moment had ik wel schrik dat ik me zou opblazen.”

“Ik speelde lange tijd een kat- en muisspel met Nikki Harris. Ik kan je verzekeren dat er leukere manieren zijn om te strijden”, lacht ze. “Nikki was beter in de afdalingen en zo beende ze mij telkens weer bij. Gelukkig kon ik bergop het verschil maken.”

Zonder druk bij Kleur op Maat – Nodrugs

Van den Driessche maakte al héél wat progressie. “Ik heb hard gewerkt deze zomer.” Dat ze deze prestatie nu al in haar mars had is voor iedereen verrassing. Misschien wel het voordeel om rustig te kun21636735895_3046f2a320_bnen groeien in een kleiner team. “De ploeg legt mij weinig druk op. Zo presteer je ook het beste vind ik.”

“Daarnaast krijg ik de volle steun van mijn familie. Ook zij leggen weinig druk op mijn schouders.” Belangrijk ook want door deze uitmuntende prestatie is van den Driessche gebombardeerd tot topfavoriete voor het EK bij de dames U23. “Dat zeggen jullie maar ik ervaar dit niet. Maud Kaptheijns is in mijn ogen de topfavoriete”, blikt ze tot slot al snel vooruit.

Maar niet alleen voor van den Driessche is deze prestatie een grote opsteker. Ook de ploegleiding is in de wolken. “Deze prestatie is het gevolg van de goede teamsfeer. We kijken naar het totaalplaatje, maar dat Femke tot veel in staat is weten we al lang. Ook de sponsors zijn in de wolken, al hebben zij hier ook een aandeel in.”