Eva Maria Palm heeft toekomstplannen: “Komende jaren basis leggen op de weg om echte veldrijdster te worden”

Eva Maria Palm heeft toekomstplannen: “Komende jaren basis leggen op de weg om echte veldrijdster te worden”

Eva Maria Palm werd afgelopen januari toch wel verrassend Belgisch kampioene bij de dames jeugd. In het verleden was ze vaker actief in het veldrijden, maar haar studies beperkte deze ambities. Nu, na een moeilijke periode, laat ze een nieuwe wind door haar jonge carrière waaien. Een nieuwe ploeg en ambities op termijn zijn haar nieuwe drijfveer.

Dat Palm iets op een fiets kan weten insiders al een aantal jaar, tot vorig seizoen combineerde ze het veldrijden met baan- en wegwielrennen. Een combinatie waar ze toch wel tegen een aantal obstakels botste.  “Ik kende de afgelopen twee jaar enorm veel tegenslagen. Ik ben altijd een beetje teruggekomen, maar ik ben er nooit echt door gekomen. Mentaal zat ik heel erg diep omdat het allemaal een beetje te veel  werd voor mij.”

Tijdens de zomermaanden bleef haar fiets een hele tijd aan de kant. Toch kon ze zich tegen het einde van de zomer terug optrekken en dit werd dan ook beloond. “Ik mocht mee naar het EK en WK, zowel voor de tijdrit als voor de wegrit, maar ik heb niet kunnen tonen wat ik eigenlijk wel kan.”

Aan het einde van de zomer maakte ze de balans op en volgde er een aantal besluiten. Na twee jaren bij Topsport Vlaanderen koos ze nu voor een nieuwe ploeg. “Omdat ik aan de topsportschool van Gent zat moest ik in een Vlaamse ploeg rijden. Hier voelde ik me niet echt goed bij. Daarom maakte ik de keuze als renster en als mens om dit hoofdstuk achter mij te laten.”

“Ik ga in 2016 voor een Duitse ploeg uitkomen die een mooi programmatje rijdt. Mijn doel is gewoon, het verleden achter mij te laten, rustig vooruitgang te boeken en mijn afstandsstudies zo goed mogelijk doen.”  Ze stelt zelfs al doelen op langere termijn, doelen die haar liefde voor het veldrijden naar boven doen komen. “Ik zou nu graag twee jaar op de weg rijden om zo mijn basis goed op te bouwen. Dan zou ik het echt heel fijn vinden om terug te keren naar de cross en zo een echte veldrijdster te worden.”

Eerste veldrit in Overijse eindigde met een dubbel gevoel

Afgelopen zondag werd de Druivencross in Overijse haar allereerste veldrit van haar verkort seizoen. Deze winter zullen de wedstrijden dienen om een basis te leggen voor het wegseizoen. “Vorig jaar ging ik in Francorchamps van start, dit jaar deed ik het een wedstrijd eerder. Mijn doel was om niet gedubbeld te worden.” Een doel dat ze zeker behaalde, maar toch was ze na afloop niet helemaal tevreden. “Achteraf gezien wou ik precies toch meer dan dit doel alleen.”

“Ik zag dat sommige meisjes van mijn leeftijd en ook sommige jongere meiden beter waren dan mij. Dit geeft me motivatie om het volgende keer beter te doen. Veldrijden is nu iets voor tussendoor, eerder een spelletje, maar toch wil ik het beter doen.” Ze voelde zich in de wedstrijd af en toe weer de oude Eva Maria Palm. Toch was het naar eigenzeggen een slechte wedstrijd, dit mede te wijten door het feit dat ze vanaf het BK in januari niet meer op de crossfiets zat.

Zondag zal Francorchamps, haar thuiscross, de tweede wedstrijd van haar korte seizoen worden. Antwerpen en de GP Sven Nys zullen haar laatste wedstrijden voor het BK worden. Ze hoopt zo haar resultaten verder op te krikken om op het BK goed te kunnen rijden.