Eva Lechner wint. Sanne Cant schrijft geschiedenis met eindzege

Eva Lechner wint. Sanne Cant schrijft geschiedenis met eindzege

Sanne Cant heeft geschiedenis geschreven door als eerste Belgische dame ooit de wereldbeker te winnen in Hoogerheide. In de daguitslag werd ze vierde na een harde val . Eva Lechner bleef foutloos en reed solo naar de zege. Katerina Nash liet de in de laatste ronde Prevot achter voor plek twee.

Wereldkampioene Marianne Vos schoot als een pijl uit een boog voor Sanne Cant en Helen Wyman. Die samenstelling vooraan veranderde snel toen drie dames een ontsnapping op poten zette. Pauline Ferrand-Prevot, Sanne Cant en Lucie Chainel-Lefèvre hadden al snel een mooie voorspong op een achtervolgende groep met vooral de bedrijvige Eva Lechner. Katherine Compton en Marianne Vos konden vandaag geen vuist maken en zakte ver de top twintig in.

Door een foutje van haar medekoplopers kon Prevot even wegrijden. De Française bleef lang alleen voorop, maar zag door het beukwerk van eerst Lechner en dan Cant haar voorsprong verdwijnen. Met vijf kwam ze vooraan: Lechner, Prevot, Cant, Nash en Stultiens. De laatst genoemde kon nooit écht een plek vooraan opeisen, maar moest de dames ook nooit helemaal laten rijden.

Spannende finale

Met de top van het huidige vrouwenveldrijden op kop, begon een spannende tweede wedstrijdhelft. Prevot en Lechner zetten om de beurt de kopgroep onder druk, maar niemand kon echt een verschil maken. Pas toen Sanne Cant uit een spoor schoot en op een nadar viel, viel de wedstrijd stilaan in zijn plooi.

Prevot en Nash werden opgehouden door de tuimelperte van de wereldbekerleidster, terwijl Lechner het ruime sop koos. De Italiaanse verdapperde en diepte haar voorsprong wat uit. Ze won met een mooi voorsprong en geeft daarmee haar visitekaartje af voor het WK in Tabor van volgende week.

Prevot en Nash vochten een duel uit en verkochten hun vel duur. Uiteindelijk haalde Nash het van Prevot. Sanne Cant was na haar val in duel met Sabina Stultiens voor plek vier. De Belgische haalde het van haar Noorderbuur en stak daarmee ook de wereldbeker op zak.

Chainel-Lefevre werd nog zesde, voor Ellen Van Loy die heel de wedstrijd als een waakhond het spektakel vooraan aanschouwde. Jolien Verschueren reed misschien de beste wedstrijd van allemaal. Ze kwam van plek veertig en vocht helemaal naar plek acht. Helen Wyman en Nikki Harris vervolledigde de top tien. Marianne Vos werd ziek twaalfde.

In het eindklassement ging de zege naar Sanne Cant en ze is daarmee de eerste Belgische die het Wereldbekerklassement wint. Ook Ellen Van Loy verdient een pluim voor haar tweede plaats. Katherine Compton, last van haar astma, bleef op plek drie.

HOG 5338
Uitslag

1. Lechner
2. Nash
3. Prevot
4. Cant
5. Stultiens
6. Chainel-Lefevre
7. Van Loy
8. Verschueren

Eindklassement

1. Sanne Cant
2. Ellen Van Loy
3. Katherine Compton