Eli Iserbyt geeft nieuwe kleren meteen glans

Eli Iserbyt geeft nieuwe kleren meteen glans

De junioren van Young Telenet-Fidea zijn goed op dreef. Na de zege van Yari Crollet vorige week, bracht Eli Iserbyt vandaag de zegeteller op twee voor deze zomer. De veelwinnaar uit het veld spurtte in Otegem het snelste van een kopgroep van drie. Deze zege zou het begin moeten zijn van meer: “Eentje is geentje. Ik wil nog bloemen pakken”, grapte Iserbyt na de aankomst.

Van de 57 deelnemers waren maar twee renners in staat om hem tot op de streep te volgen. “Ik had één van mijn beste benen ooit. Ik voelde me even sterk, even explosief, even goed als op het BK cyclocross in Waregem in 2014. Toen speelde ik ook met de pedalen, vandaag opnieuw. En naarmate de koers vorderde, werd ik nog beter. Het was plezant koersen.”

En dat toonde zich. Van in de eerste ronde gaf hij er een lap op. Eerste gevolg was dat er een kopgroep van negen renners ontstond. “Ik kon koersen op een parcours dat me 100 procent lag. Elke ronde moesten we een zijstraat in en zo een steile helling van 300 meter omhoog. Elke onpare van 13 ronden was er een bergprijs, elke pare een premie. De bergprijs was sowieso voor mij, ik kon ook wat geld meepikken. Ik bleef vlot trappen. Het was een lonende dag”, lachte hij.

Iserbyt had van bij de start de juiste cadans en behield die tot de finish. Naarmate hij bergop fors bleef doorgaan, moesten steeds meer medevluchters uit de wielen. Uiteindelijk bleven alleen Aaron Verwilst en Nicolas Verougstraete over. “Dat waren ploegmaats zodat ze hebben geprobeerd van het ploegenspel te spelen. In de slotronde demarreerden ze om de beurt. Ik heb een paar keer flink tussen mijn kader gehangen om het gat weer te dichten, maar het lukte. Zo bleef ik de controle behouden, maar het was niet simpel.”

Kwam dan de eindspurt. Die liep perfect voor de Europese kampioen. “Ik begon er in tweede positie aan. Omdat de renner voor me pas laat aanzette, speelde dat in mijn kaart. Zo kon ik mijn explosiviteit uit het veld gebruiken. Bovendien maakte hij het foutje van de sprint te beginnen op een te grote versnelling. Ik ging hem vlot voorbij. Wat was winnen plezant.”

Terug genezen

Dat Iserbyt zich weer kiplekker voelt, is met zijn zege meteen duidelijk. Een week geleden was het anders. Toen was hij snipverkouden en gaf hij forfait voor het BK. “Achteraf gezien een goede zaak. Winnen zou, gezien het koersverloop, toch niet mogelijk zijn geweest. Er werd niet zwaar genoeg gekoerst. Bovendien regende het valpartijen. Misschien zou een nipte top tien hebben gekund, maar daar koop je niets mee. Dan ben ik nu blij dat ik me liet uitzieken, want vandaag in Otegem was ik opnieuw helemaal in orde. Ik was echt op mijn best”, glunderde hij.

Foto: Herman Guns