Eerstejaars Cortjens en Meeussen: “We verkenden de omloop nog niet”

Eerstejaars Cortjens en Meeussen: “We verkenden de omloop nog niet”

Voor alle Belgische junioren wordt het dit weekend hun eerste wereldkampioenschap. Onder die vijf landgenoten ook twee eerstejaars. Witse Meeussen en Ryan Cortjens staan zonder druk aan de start, maar stellen wel duidelijke doelen voor zaterdag.

Witse Meeussen zag vorig seizoen zijn wielercarrière aan een zijden draadje hangen door hardnekkig hartproblemen. “Voor het seizoen had ik dan ook niet verwacht om mee te mogen”, vertelde hij op het persmoment van de Belgische selectie.

“Tijdens de eerste wedstrijd in Eeklo werd ik achtste en zesde Belg en dan begon ik er wel van te dromen. Ik mocht dan eerst mee in de b-selectie naar de wereldbekers en later in de a-selectie. Ik denk dat ik deze plek in de Belgische ploeg zeker verdien.”

De meeste junioren voelden de omloop vandaag al even aan de tand. “Ik deed dat zoals gepland niet”, ging de man van Callant-Doltcini verder. “Ik trainde droog binnen op de rollen en neem morgen de tijd om het parcours uit te pluizen.”

“Ondanks dat ik nog niet verkende, durf ik een plek bij de eerste tien te ambiëren. Als Belgisch blok zijn we sterk en we mogen allemaal onze eigen kans gaan. Op deze omloop zal iedereen op de juiste plek terecht komen en zal hulp van landgenoten waarschijnlijk niet nodig zijn.”

Cortjens al lachend: “We kloppen er desnoods op”

Ook Ryan Cortjens merkte op dat de sfeer goed zit. “Als het nodig is kloppen we er op”, vertelde hij al schaterlachend. De man van IKO Beobank rijdt bijna een thuiswedstrijd. “Ik woon inderdaad maar vijftien kilometer van de omloop en dat geeft wel een extra dimensie aan het WK.”

Cortjens was net zoals Meeussen nog niet op de omloop te zien. “Wat ik zag op foto’s stelt me wel gerust. Zware omlopen liggen me meestal wel. Ik start zoals steeds om te winnen, maar uiteindelijk ben ik al blij dat ik hier aan de start mag staan.”