Eerste Duitse wereldbeker in dertien jaar: “Organisatie Kruibeke is drijvende kracht”

Eerste Duitse wereldbeker in dertien jaar: “Organisatie Kruibeke is drijvende kracht”

De laatste Wereldbekerwedstrijd Veldrijden op Duitse bodem dateert van 16 november 2003. Sven Nys was toen de beste in Sankt-Wendel. Na een afwezigheid van 13 jaar keren ’s werelds beste cyclocrossers terug naar Duitsland. Zaterdag wordt Zeven, een dorpje tussen Hamburg en Bremen, het strijdtoneel. Drijvende krachten achter het initiatief: de mensen die van de Polderscross in Kruibeke in geen tijd een succesnummer maakten…

Peter Van Den Abeele, destijds nog offroadcoördinator van de UCI, was vorig jaar een van de eregasten op de Polderscross in Kruibeke. Ook hij kwam toen onder de indruk van de manier waarop de organisatoren er in geen tijd in geslaagd waren een op een professionele leest geschoeide veldrit op poten te zetten. Van Den Abeele liet zich twaalf maanden geleden in Kruibeke ontvallen dat de UCI op zoek was naar nieuwe buitenlandse locaties voor een Wereldbekerveldrit. Een oproep die bij de organisatoren van de Polderscross niet in dovemansoren viel.

“Kurt Vernimmen van Argex (één van de drijvende krachten achter de veldrit in Kruibeke) heeft goeie contacten met de firma Hansegrand in Zeven, een bedrijf dat Argex-producten in Duitsland verdeelt”, laat Bram De Brauwer van het organisatiecomité weten. “Kurt ging rond de tafel zitten met Hans Pape, de eigenaar van Hansegrand, en samen beslisten ze de Wereldbeker naar Zeven te halen.”

Vorig weekend stuurde Kruibeke al een delegatie van acht mensen naar Zeven, om er de opbouw van het parcours te verzorgen. Dat achttal kreeg dinsdag versterking van nog eens zes mensen. Een lokale ploeg van wielerliefhebbers steekt een handje toe bij de werkzaamheden.

“De samenwerking met de lokale autoriteiten verloopt erg vlot”, meldt Bram De Brauwer. “Vanaf dag één kregen we de volle medewerking van het gemeentebestuur en de burgemeester. Het kostte ons aanvankelijk een beetje moeite om de grootte en het belang van het event uitgelegd te krijgen, maar nu iedereen door heeft dat we iets unieks uit de grond aan het stampen zijn is er volop enthousiasme. We krijgen zelfs de spontane medewerking van drie Gambiaanse asielzoekers. Die komen zich elke dag opnieuw aanbieden om de handen uit de mouwen te steken.”

Over de omloop: “Vergis je niet”

Wat kunnen Tom Pidcock, Yentl Bekaert, Toon Vandebosch en hun collega’s straks verwachten? Belooft het een taaie klus te worden, daar in Zeven? De Brauwer: “Op het eerste zicht lijkt het een snel, vrij vlak parcours. Maar vergis je niet: er zitten behoorlijk wat lastige en technisch veeleisende stukken in. Achteraan het terrein ligt een heuvel die drie keer moet beklommen worden, er werden balkjes verwerkt in het parcours en enkele kleine dijkjes schotelen de renners een aantal verraderlijk schuine stroken voor. Die halen er gegarandeerd de vaart wat uit. Want zoals het er nu naar uitziet zal er van modder weinig sprake zijn.”

Dat het de mensen van Kruibeke menens is met het opkrikken van de populariteit van het veldrijden in het buitenland wordt bewezen door het feit dat het parcours ook na de Wereldbekermanche van zaterdag beschikbaar blijft voor wedstrijden. “Op zondag worden de regionale veldritkampioenschappen, een organisatie van een wielerclub uit Sankt-Pauli, gehouden op dezelfde omloop. Verwacht wordt dat er daar ongeveer 200 deelnemers aan de start zullen verschijnen. Want ook voor Duitse veldrijders in de dop is dit een unieke gelegenheid om hun sport te beoefenen op een professioneel opgebouwde omloop, een kans die ze niet elke dag krijgen.”

PM