Donen Vondelmolen op stage bij veldrittopper

Donen Vondelmolen op stage bij veldrittopper

Donen Vondelmolen trok afgelopen maand voor hun stage naar Frankrijk. Ze kozen met een zeer specifieke reden voor deze locatie. Samen met niemand minder dan Helen Wyman trokken ze tien dagen op pad. Ploegleider Wellens en Wyman kijken terug en ook even vooruit.

Elke veldritploeg trekt in de zomermaanden naar verschillende locaties om daar een degelijke stage af te werken. Geert Wellens, ploegleider bij Donen Vondelmolen, koos afgelopen maand voor een speciale locatie. “Ik heb lang zitten zoeken naar een plaats waar je de veldrittrainingen kan afwisselen met rustige wegritten.” Dit bleek geen simpele opdracht, tot Stefan Wyman soelaas bracht.

“Ik kwam met hem in contact en toen hij over Limoux vertelde wilde ik dat ik dit zeker een kans moest geven. We vonden er alles terug wat we nodig hadden. De bedoeling was dat onze dames iets bij konden leren van Helen Wyman.”

Voor de jonge dames was dit de uitgelezen kans om te leren hoe de Britse naar de top van het veldrijden geklommen was. “Als onze renster een paar dingen konden onthouden dan hadden ze zeker een stapje voorwaarts gezet.”

Veldrijden is niet alleen hard trainen, jezelf verzorgen is misschien één van de meest belangrijke facetten om te groeien naar de top. “Helen Wyman kan heel hard trainen, onze renster konden hier allemaal heel wat van opsteken. Naast de fiets toonde ze ook hoe ze werkt aan het totale plaatje. Ik zag onze dames heel wat vragen stellen.” Wellens kijkt tevreden terug. “Het was een hele leuke, perfecte stage. We zaten op een mooie locatie en kregen alle steun van een super gemotiveerde familie Wyman.”

Heel blij om mijn kennis over te kunnen dragen

Samen met Geert Wellens werkte Helen Wyman een paar weken aan de voorbereiding op de stage. Ze werkten een programma uit dat zo compleet mogelijk moest zijn. “Je kan hier in Frankrijk heel goed trainen, zo kan veldrit trainingen afwisselen met wegritten. Ook is het weer  in augustus altijd goed, zo verlies je weinig tijd.”  Ze kozen voor tien dagen, zo konden ze midden in de stage een rustdag plannen.

“Het leven als jonge veldrijdster is niet simpel, zeker niet voor hen die ook gewoon gaan werken. Samen met Geert wou ik hen laten zien hoe ik tewerk ga om mijn seizoen voor te bereiden. Het waren zeer leergierige dames. Op de beruchte ‘Ten hills ride’ volgde ze allemaal vlot om zo kennis te maken met mijn interval structuur.” Wyman was heel blij haar kennis over te kunnen dragen en staat altijd paraat om hen in het seizoen verder te helpen.

De familie Wyman verhuisde een paar jaar geleden naar Frankrijk. Vooraf hadden ze droom en dit was de ideale locatie om deze waar te maken. “We wouden een trainingscentrum uitbouwen voor teams. Nu zijn we klaar om er helemaal aan te beginnen. We mikken niet enkel op teams, ook individuele renners, die kiezen voor een stressvrije training op andere wegen, zijn welkom.” Zo hoopt ze haar kennis door te kunnen geven.

Helen Wyman als renster naar Donen Vondelmolen?

Of dat Wyman ooit deel uit kan maken van het team is voor Wellens een droom. “Als ons budget het toelaat en de sponsoren zijn mee, waarom niet? Ze zou eventueel deel uit kunnen maken van het team zoals ik het in mijn hoofd heb.”

Voor Wyman ligt het in dezelfde lijn maar net iets anders. “Ik ben een professionele renster en pas voorlopig niet binnen het team. Wellens bouwde een opleidingsteam uit voor jeugdrensters.”

Over wat de toekomst brengt zijn ze het beiden eens. “Ik zou de ploeg in de toekomst graag willen blijven ondersteunen”, weet Wyman te vertellen. “Misschien past ze niet alleen als renster binnen het team. Ze kan rensters enorm motiveren en zoals wereldtopper onze dames een stap verder vooruit te helpen. Het zou een droom zijn om met zo een topper te kunnen samenwerken.” Wie weet wat de toekomst nog brengt.

Tekst Wouter Toelen en Thomas Sneyers, foto’s met dank aan Geert Wellens