Dirt biken, de opkomende discipline binnen de wielersport?

Dirt biken, de opkomende discipline binnen de wielersport?

Na eens slopend veldritseizoen zoeken de renners weer nieuwe uitdagingen en de nodige ontspanning. Zo grijpt Young Telenet-Fidea renner Alessio Dhoore van de éne naar de andere fiets. Een populaire ‘nieuwe’ sport bij de jonge veldrijders blijkt dirt biken.

Dhoore begon vanaf zijn zes jaar met BMX waarna hij van Street BMX overschakelde naar het dirten. “Ik doe het nu één jaar, maar vroeger sprong ik al met mijn BMX over bergjes. Al is dirten toch nog net dat tikkeltje anders. Ik doe het heel graag, wel buiten het seizoen aangezien het ook zeer lastig en gevaarlijk is.”11067648_920944484623862_481821034515878275_n

Dhoore is niet de enige renner die zich aan de extreme sportdiscipline waagde de afgelopen weken. Heel wat jonge renners en ook Wereldkampioen Mathieu van der Poel waren te vinden op de populaire dirt tracks.

“Ik ging al enkele keren met Mathieu van der Poel op pad. Hij is echt een geoefend renner opdat gebied en leerde me al veel bij. Het is zeker en vast niet voor beginnelingen al lijkt het op foto’s en filmpjes makkelijk, maar dat is het verre van. Het is een zeer lastige sport, er wordt dan ook gevallen, maar dat hoort er nu eenmaal bij.”

Het is alvast een zeer goede manier om je techniek bij te schaven. “Je leert er zowel de fiets onder controle te houden alsook hoe je moet vallen. Ook leer je wat je moet doen in om in fases van paniek je fiets onder controle te houden en te corrigeren. Dat je met andere crosser veel ‘leute’ kunt maken is natuurlijk het allerleukste”, besloot de West-Vlaming.

Zolder dient kandidatuur in

Echt veel plaatsen om deze toch wel speciale discipline uit te voeren in België is er nog niet. Al lijkt er naast de bekende parcoursen langs de E19 in Antwerpen en Waasmunster er een nieuw parcours bij te komen.  “Zo’n pumptrack is ideaal om de allerkleinsten te leren springen en op een freestyle dirtparcours leer je één worden met de fiets. Vraag maar aan Mathieu van der Poel, die heeft op zo’n track leren fietsen en temt nu elk obstakel zonder nadenken”, benadrukte Marc Wauters, de initiatiefnemer voor een Pump-en freestyle dirt track in Zolder.