Dante Scoponi als racepiloot

Dante Scoponi als racepiloot

Wist je al dat Dante Scoponi niet alleen een racepiloot is met de fiets? De Antwerpenaar scheurde in het verleden namelijk met de kart op zowel nationale en internationale circuits. Zo beoefende hij deze sport van zijn zesde tot hij in de zomer van 2010  overschakelde naar de (cross)fiets.

Via zijn papa die van Italiaanse afkomst is kreeg hij de microbe om te gaan karten te pakken. “Mijn papa is een grote liefhebben van de autosport. Hij heeft zelf nooit geracet, maar in Italië is de autosport te vergelijken met het wielrennen hier. Bijna iedereen volgt het er wel.”

“Hij kocht dan ook toen ik vier jaar was voor mij en mijn broer een kart. Mijn broer was er meteen zot van terwijl ik een tijdje nodig had voor ik het durfde. Daarna leerde hij ons rijden op de parking van het bedrijf waar hij werkte en een tijdje later begonnen we dan ook deel te nemen aan wedstrijden in een kleine karting, al evalueerde  dat na een paar jaar later zelfs internationale wedstrijden.”

10958390_768060639947599_1017813637_n

Maar toen besloot hij om er echter mee te stoppen. “Er kwam enorm veel stress bij kijken, niets in vergelijking met het fietsen, zelfs niet met een kampioenschap. Voor goed te kunnen rijden moest je ook in topvorm zijn. Zo een wedstrijdkart is namelijk veel agressiever dan een huur kart in een indoorkarting. Het sturen is bv. erg zwaar.”

De renner van Lares behoorde niet bij de toppers, maar racete wel nog tegen Max Vertappen, binnenkort de jongste Formule 1 piloot ooit. “We reden talrijke wedstrijden tegen hem, maar hij was nooit te kloppen, je kan hem vergelijken met Mathieu van der Poel in zijn periode als junior.”

Dante Scoponi beleefde heel veel plezier met het karten, maar zou er nooit terug aan beginnen. “Ik ben namelijk helemaal weg van koersen nu. Maar ik ga het zeker en vast een paar keer per jaar blijven doen omdat het een goede training is voor het bovenlichaam”, aldus de renner van Lares-Doltcini.