Dames U23-kampioenschap – Ploegleiders aan het woord

Dames U23-kampioenschap – Ploegleiders aan het woord

Zaterdag vindt in Heusden-Zolder voor het eerst een Wereldkampioenschap voor dames beloften plaats. Koffiedik kijken dan? Neen, absoluut niet. Twee belofte dames domineerden het seizoen: Femke van den Driessche en Maud Kaptheijns. Zo belooft het opnieuw België – Nederland te worden.

Femke van den Driessche en Maud Kaptheijns zijn zonder enige twijfel dé twee favorieten voor het damesbeloften WK. België tegen Nederland. Maar wat denken de ploegleiders? Wat denkt Geert Wellens over Femke van den Driessche en hoe schat Iwan Gevers de kansen in van Maud Kaptheijns?

Geert Wellens, ploegleider Maud Kaptheijns: “Femke is zo goed als onklopbaar op de kampioenschappen”

“Ik schat de kansen van Femke zeer hoog in. Net zoals ze dat voor het EK en BK deed liet ze ook nu één week voor een kampioenschap zien dat ze enorm goed is. Ze zal er staan, daar ben ik van overtuigd. Anderzijds is zij wel dé te kloppen dame omdat ze in eigenland op zoek gaat naar die titel.”

“Femke rijdt wel met piekmomenten en niet echt constant. Ze heeft op heel wat omlopen laten zien dat ze goed is, maar op diezelfde omlopen zakte ze er soms ook door. Ik ben wel van mening dat als je fysiek goed bent je op elke omloop wel uit de voeten kan.”

“Bij de dames beloften overweegt de techniek toch wat minder dan de conditie en sterkte. Maar hoe dan ook zie ik Femke wereldkampioene worden. Als je terugkijkt naar het EK en BK is ze zo goed als onklopbaar.”

Iwan Gevers, ploegleider Femke van den Driessche: “Ik zie Maud naar brons rijden”        

“Ik zie Maud nog net op het podium eindigen. Brons dus”, opent Gevers als hij vooruitblikt. “Maud is een complete renster die heel regelmatig is en vooral op alle parcoursen voorin kan meedoen.”

“Ik denk dat Zolder wel een omloop is die Maud moet liggen. De korte en steile hellingen moet ze aankunnen maar natuurlijk zijn er nog dames die dat aankunnen. Ik zie de dame die haar seizoen het best heeft ingedeeld winnen.”

“Toch wil ik wel benadrukken dat Maud op basis van haar seizoen een terechte kampioene zou zijn. Ik hoop op een spannende strijd en dat de beste mag winnen”, besluit Gevers.

Kapers op de kust

Verrassingen en kampioenschappen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er liggen heel wat kapers op de kust. Ook de Britten vaardigen met Evie Richards een dame af die kan meespelen voor de medailles. Richards is amper 18 jaar maar werd wel Brits kampioene bij de dames beloften.

“Ik acht haar zeker in staat om bij de eerste vijf te eindigen”, vertelt Stefan Wyman die het Britse jeugdveldrijden als geen ander kent. “Haar rondetijden op het kampioenschappen waren verbluffend en leunde aan tegen die van de mannen.”

“Evie heeft al heel wat mountainbike-ervaring. Haar technische kwaliteiten zal ze goed kunnen gebruiken. Als ze goed kan starten moet men rekening met haar houden, daar ben ik van overtuigd.”

Ook de Italiaanse dames zijn niet kansloos, vooral niet met Alice Maria Arzuffi. In Hoogerheide werd ze nog 23ste tussen de dames elites. Eerder finishte ze in de Belgische A-crossen al meermaals in de top tien. Ook Juliette Labous voor Frankrijk, Nikola Noskova voor Tsjechië en Jessica Lambrecht voor Duitsland kunnen zaterdag wel eens voor een verrassing zorgen.

Startuur: 13 uur
Deelnemerslijst: klik hier
Uitzending: Livestream op Sporza.be