Catharine Pendrel reageert op berichten over ’therapeutische uitzondering’

Catharine Pendrel reageert op berichten over ’therapeutische uitzondering’

De Russische hackersgroep ‘Fancy Bears’ heeft de WADA-accounts (World Anti-Doping Agency) van heel wat internationale topsporters gehackt. Naast onder andere Fabian Cancellara en Chris Froome werden ook de gegevens van de Canadese Catharine Pendrel te grabbel gegooid. De commotie om Pendrel onstond omwille van een ’therapeutische uitzondering’ (TUE).

‘Therapeutische uitzondering’ (TUE) is momenteel het meest gegooglede woord nadat de medische gegevens van heel wat topsporters vandaag door hackersgroep ‘Fancy Bears’ openbaar werden gemaakt. Bij een therapeutische uitzondering krijgt een sporter de toestemming  van een (onafhankelijke) arts om een geneesmiddel te gebruiken dat op de dopinglijst staat omwille van uitzonderlijke medische redenen.

‘Fancy Bears’ plaatste vandaag een lijst online met heel wat sporters die beroep deden op een TUE. Onder andere Olympische turnkampioene Simone Biles en de Britse wielrenners Bradley Wiggins en Chris Froome stonden op die lijst. Ook Catharine Pendrel, woensdag nog zevende in de wereldbeker van Las Vegas stond op de lijst. Zij gaf deze avond meer uitleg.

“Ik ben vandaag door WADA op de hoogte gebracht dat mijn account inderdaad gehackt is”, begint Pendrel haar mededeling. “In april onderging ik een operatie voor een gebroken duim. Er werden toen twee pinnen in mijn duim gestoken om de botten weer opnieuw te laten aansluiten.”

“De anesthesist gaf mij toen ‘Remifentanil’ als pijnstiller. Voor dat geneesmiddel heb ik toen een TUE aangevraagd en die heb ik uiteindelijk ook gekregen. Meer is er niet aan de hand.” Geen probleem dus voor Pendrel want de TUE’s worden door de WADA zelf uitgereikt. Hoe dan ook blijft het vervelend want sporters zien hun medische gegevens liever niet openbaar verschijnen.

FOTO – Dave McElwaine