Caren Commissaris en Anita de Coster naar tweede plaats op Paralympische werldbeker

Caren Commissaris en Anita de Coster naar tweede plaats op Paralympische werldbeker

Caren Commissaris deed een aantal jaar geleden een stap terug uit het veldrijden. Ze zou een paar jaar alles op haar studies zetten. Op het einde van het vorige seizoen kondigde ze aan dat ze haar comeback in het veld zou gaan maken. Ze vond haar vertrouwde plaatsje binnen het Kleur Op Maat Cyclingteam weer terug. Vorige week, vlak voor de start van het veldritseizoen, stond ze voor een hele nieuwe uitdaging. Samen met Anita de Coster werd ze tweede in de Paralympische wereldbeker tademwedstrijd in Pietermaritzburg.

Hoe komt nu een veldrijdster als pilote in een Paralympische tandem wegrit terecht. Na een kort contact verloor ze meteen haar hart in deze sport. “Anita zocht een nieuwe tandempilote en heeft daarvoor mails gestuurd naar verschillende vrouwenteams. Zo kwam ze met het Kleur Op Maat Cyclingteam in contact. Dit sprak me meteen heel erg aan.” Het werd een heuse uitdaging voor Commissaris, ze reed immers nog nooit op een tandem.

Als gestroomlijnd duo naar een onverhoopt resultaat

Als tamdempilote had Commissaris een hele verantwoordelijkheid ze was immers als het ware de ogen voor Anita de Coster. “Als tandempilote moet je uiteraard sturen, schakelen en remmen, maar je moet ook kijken voor twee. Ik zeg telkens ‘links’ of ‘rechts’ als er een bocht aan komt. Ook moet ik aangeven wanneer we gaan rechtstaan om op te trekken. We moeten namelijk samen rechtstaan en zitten, anders geraken we uit evenwicht.” Een sport die zeker niet te onderschatten is, alles staat of valt met een gestroomlijnde samenwerking.

Commissaris geeft tijdens de verkenningen zoveel mogelijk info door aan haar rijdster, info over de ondergrond, omgeving en de aard van de bochten. Samen hebben De Coster en Commissaris een aantal voordelen, één ervan is dat haar rijdster heel snel leert. “Anita kent het parcours na twee keer rijden meestal al helemaal vanbuiten, dus dat is gemakkelijk. Tijdens de wedstrijd probeer ik er ook voor te zorgen dat ze goed weet wat er allemaal gebeurt. Zo zeg ik het als er een demarrage plaatsvindt, als we terug dichter komen en als er iemand platrijdt bijvoorbeeld.”

Begin van een mooie samenwerking

In een wedstrijd met vijf teams verliep hun eerste samenwerking heel vlot. Beide dames reden samen naar een hele mooie en onverhoopte tweede plaats. Ze vonden elkaar meteen want Caren Commissaris is niet alleen de pilote van Anita de Coster. “Ook buiten het fietsen hielp ik haar met de obstakels van het dagelijkse leven.” Het seizoen zit er nu op maar toch kijkt het duo al verder naar het volgende seizoen. De eerste plannen zijn alreeds gemaakt. “Nu kunnen we ten volle voorbereiden naar het nieuwe seizoen. We hopen nog aan enkele wereldbekerwedstrijden deel te nemen. Zo kunnen we punten proberen te sprokkelen voor een eventuele selectie voor de Paralympics in Rio 2016.”