Cant eindelijk (!) wereldkampioene na knotsgekke slotfase

Cant eindelijk (!) wereldkampioene na knotsgekke slotfase

Sanne Cant heeft voor de eerste Belgische medaille gezorgd op het wereldkampioenschap veldrijden in Bieles. Het werd meteen goud. Het zag er lang naar uit dat Vos voor de achtste keer wereldkampioene ging worden, maar door materiaalpech in de laatste ronde kwam Cant terug aansluiten. Na een razend spannende finale werd Cant de eerste vrouwelijke wereldkampioene ooit voor België. “Ik kan het niet geloven. Dit is de mooiste dag uit mijn leven.”

Omstreeks 15u begonnen de vrouwen aan hun WK. Alle ogen waren gericht op zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos. Zij toonde de afgelopen weken haar goede vorm. Vos schoot goed uit de startblokken, maar ook de Belgen namen een kanonstart. Ellen Van Loy nam Cant op sleeptouw. De strijd kon losbarsten.

Tweestrijd

Het was Vos die als eerste aan de boom ging schudden. Samen met de Italiaanse Lechner sloeg ze een kloofje. Cant leidde de achtervolging met Brand in haar wiel. Ze hield alles onder controle en liet Vos niet te ver rijden. Alles kwam terug samen.  Vos hield het tempo strak en Lechner moest lossen. Cant werd in de tang genomen door de twee Nederlandse dames, maar wanneer Brand in de gladde afdaling onderuit ging, stevenden we af op een razend spannende tweestrijd tussen Vos en Cant.

Noodlot

Met nog twee ronden te gaan, barstte de strijd tussen Vos en Cant los. Om de beurt deelden ze een prikje uit, maar ze geraakten elkaar maar niet kwijt. Als een donderslag bij klare hemel sloeg het noodlot voor Cant toe. In de schuine afdaling ging ze onderuit en Vos was gaan vliegen. “Bij mijn valpartij ging mijn schoen kapot. Toen dacht ik dat het over en uit was”, vertelt Cant.

Met acht seconden voorsprong ging Vos de laatste ronde in. Cant verzette hemel en aarde om dichterbij te komen, maar haar achterstand bleef status quo. De koers leek gereden tot Marianne Vos op een halve ronde van het einde een slipper maakte. Haar ketting viel eraf en haar voorsprong verdween als sneeuw voor de zon. Zij aan zij reden ze naar de finish.

Na een razend spannende strijd dook Cant als eerste de laatste recht lijn in. Vos probeerde er nog over te komen, maar Cant kon rekenen op haar sterke sprint. Ze werd de eerste Belgische wereldkampioene ooit bij de dames. “Ik kan het echt niet geloven”, glundert Cant. “Hier droom ik van sinds ik zes was. Dit is de mooiste dag van mijn leven.”