Britse dominantie op eerste WK van de dag

Britse dominantie op eerste WK van de dag

“Wie Pidcock verslaat wordt wereldkampioen”, zei bondscoach Rudy De Bie voor de start. Na vijf rondjes ploeteren door de Luxemburgse modder bleek niemand hiertoe in staat. De Brit domineerde de wedstrijd van start tot finish en reed zo naar zijn eerste wereldtitel. Zijn landgenoten Tulett en Turner vervolledigden het podium. “We hebben hier vandaag geschiedenis geschreven”, glundert Pidcock.

Om 11u schoten de junioren het wereldkampioenschap veldrijden in Bieles op gang. Jelle Camps nam de kopstart en nam het peloton op sleeptouw. Dat het glad was, werd na de eerste bocht meteen duidelijk. Zo goed als het hele peloton ging tegen de vlakte. “Ik zag op voorhand dat het geen goed idee was om met de hele meute die spekgladde bocht te pakken”, vertelde Toon Vandebosch voor de wedstrijd. Hij kreeg gelijk. De Fransman Bonsergent ontsnapte aan de val en koos het ruime sop. Hij creëerde een mooie voorsprong en zette topfavoriet Pidcock meteen onder druk.

Demonstratie

Slim als hij is, panikeerde Pidcock geen moment. Bij het ingaan van de tweede ronde kwam hij alweer aansluiten bij Bonsergent. De demonstratie kon nu beginnen. Pidcock voerde de druk op. Hij smeet zijn fiets van links naar rechts in de gevaarlijke afdaling en dankzij zijn goede techniek sloeg hij een kloofje. Bonsergent deed er alles aan om in de buurt van Pidcock te blijven maar dat bleek onbegonnen werk. Achter de twee koplopers maakte de Belg Timo Kielich jacht, maar hij ging een paar keer onderuit op het spekgladde parcours. Hierdoor kreeg hij te maken met materiaalpech en zo werd hij achteruitgeslagen.

Ondertussen bleef Pidcock zijn kloof uitdiepen. Op enkele schuivers na reed hij een feilloze wedstrijd. In de achtervolging kreeg Bonsergent het gezelschap van de Brit Turner en even later kwam ook Tulett aansluiten. Wanneer Bonsergent te maken kreeg met pech, lag de weg open voor een volledig Brits podium.

Zegezeker

Pidcock bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit. In de voorlaatste ronde kon er al wat show van af. Hij voelde zich zegezeker. In de laatste ronde was het enkel en alleen maar genieten voor Pidcock. Vorig jaar werd hij als eerstejaarsjunior al vijfde, maar dit jaar plaatste hij zichzelf op het hoogste schavotje.

WKK_4836Achter hem werd de strijd voor het zilver nog spannend. Tulett zette Turner onder druk en die stapelde de foutjes op. Op die manier fietste Tulett naar het zilver op 38 seconden van winnaar Pidcock. Turner wist de sterk teruggekeerde Rouiller nog net af te houden en pakte het brons. De eerste Belg was Jelle Camps op een zesde plaats. Kielich werd nog zevende en de zieke Toon Vandebosch achtste.

Winnaar Pidcock was na afloop zeer geëmotioneerd. “Dit is echt geweldig. We schrijven hier geschiedenis met de Britten. Ik ben blij dat het me gelukt is. Het recept voor mijn overwinning was heel simpel. Niet vallen en de benen deden de rest.”
Opvallend nog: op aanraden van de beloften reed Pidcock de wedstrijd op slicks. “Dit bleek de ideale keuze”, aldus een dolgelukkige Pidcock.