Bondscoach Rudy De Bie wikt en weegt de dames en junioren: “Veel kansen”

Bondscoach Rudy De Bie wikt en weegt de dames en junioren: “Veel kansen”

Het wereldkampioenschap staat voor de deur. De renners en rensters verkenden al voor een eerste keer de omloop in Luxemburg. Bondscoach Rudy De Bie heeft goede hoop. “Ik schat onze kansen vrij hoog in”, stak hij van wal.

Bij de junioren is er één topfavoriet. “Eén ding staat als een paal boven water: België wint de landenranking in deze categorie”, liet hij optekenen op Belgian Cycling. “Maar of één van mijn renners de regenboogtrui kan pakken is voorlopig nog een open vraag, omdat de concurrentie uit het buitenland niet min is in deze categorie. Neem alleen maar Groot-Brittannië en Frankrijk. Die pakken allebei uit met twee serieuze kleppers.”

“De topfavoriet? Thomas Pidcock, zonder enige twijfel. In de crossen die hij tot dusver reed was de jonge Brit telkens ongelooflijk dominant. Wie de gouden medaille wil pakken zal in eerste instantie voorbij hem moeten. Wat me van onze renners vooral pleziert is het feit dat we in de breedte zo sterk zijn. In principe is het dus mogelijk dat we met zes Belgen bij de beste tien eindigen. Maar dat garandeert niet dat we prijzen pakken.”

Bij de dames belofte heeft de bondscoach met Laura Verdonschot  een serieuze kandidaat.  “We moeten daar niet flauw over doen: Laura Verdonschot maakt een serieuze kans op een medaille, mogelijk zelfs de wereldtitel. Akkoord, ze presteerde onder de verwachtingen op het Europees kampioenschap, maar qua vormpeil heeft ze de voorbije maanden grote sprongen gemaakt.”

Maar ook in deze categorie is de concurrentie niet min. “De Nederlandse Worst, de Britse Richards, de Amerikaanse Noble, en dan vergeet ik er nog een paar. Het zal me benieuwen waar Laura uitkomt. In de beloftencategorie bij de vrouwen heb je onvermijdelijk een paar onzekerheden, omdat die rensters telkens samenrijden met de dames elite staat hun wedstrijd doorgaans in het teken van aanklampen. Op het WK horen ze echter zelf hun eigen koers te rijden. Het is afwachten hoe ze daarmee zullen omgaan.”

Cant moet het doen

“Sanne Cant moet het straks voor ons land doen”, dat is toch alvast de mening van De Bie. “Ik dicht haar een reële kans op een medaille toe, maar de tegenstand belooft loodzwaar te worden. Want nog meer dan in elke andere categorie is de strijd bij de dames elite open. Geloof me: Sanne Cant zal een superdag nodig hebben om het podium te kunnen halen.”

“Wat de andere leden van het Belgische team betreft, ook Ellen Van Loy moet bekwaam zijn om bij de beste tien te finishen. Wat ik van de drie andere dames verwacht? Een plaats bij de beste vijftien in de uitslag zou al mooi zijn.”