Bondscoach de Bie over beperkte EK-selectie: “Exclusiviteit boven kwantiteit”

Bondscoach de Bie over beperkte EK-selectie: “Exclusiviteit boven kwantiteit”

Komend weekend strijden de veldrijders in het Franse Pont-Château om de Europese titel. Ook dit jaar zijn er weer heel wat belgen die kans maken op een medaille. Toch zijn het er minder dan de afgelopen jaren. Samen met Belgisch bondscoach Rudy de Bie blikken we vooruit.  

Pont-Château is een heel eerlijke omloop”, begint de Bie. “Het is een parcours met heel wat hoogteverschil. Het is iets minder zwaar dan Valkenburg, maar de renners die daar goed presteerden, zullen ook op het Europees kampioenschap goed voor de dag komen.”

Sterk blok

Rudy De Bie zal daarom met dezelfde zes junioren als in Valkenburg afzakken naar Pont-Château. “Die jongens hebben me afgelopen weekend stuk voor stuk aangenaam verrast”, vertelt de Bie. “Jelle Camps en Pieter-Jan Vliegen hadden af te rekenen met pech, maar iedereen heeft het meer dan behoorlijk gedaan. Ik verwacht dan ook veel van onze junioren volgend weekend. We zullen met een sterk blok aan de start komen.”

De Bie heeft vertrouwen in zijn Belgische ploeg, maar waarschuwt toch voor enkele buitenlandse talenten. “Het gevaar zal vooral komen uit Frankrijk en Groot-Brittannië”, waarschuwt de Bie. “Bij Frankrijk komt ene Antoine Benoist aan de start die de afgelopen weken toch indruk heeft gemaakt. Een andere kanshebber op de titel is de Brit Tom Pidcock. Een kampioenschap blijft altijd een speciale wedstrijd. Er zullen altijd verrassingen zijn, maar ik geloof in onze Belgische ploeg en in een Europese titel.”

22641419010_5e6aca3985_oExclusiviteit boven kwantiteit

Opmerkelijk is dat de Belgische ploeg dit jaar maar uit zes renners bestaat. Op het Europees kampioenschap in Huijbergen afgelopen jaar mochten er nog twaalf renners mee. Volgens de Bie is dit te wijten aan de Europese Wielercommissie.

Zij hebben gesnoeid in het aantal deelnemers en lieten het niet meer toe om zo veel renners aan de start te brengen. Dat is natuurlijk negatief voor de Belgen. De Belgen domineren de sport, maar toch moeten we heel wat goede renners thuislaten. Langs de andere kant maakt de exclusiviteit het kampioenschap alleen maar mooier.”

Werk aan de winkel

Bij de dames U23 is die selectieproblematiek er niet. In tegenstelling tot de vijfkoppige selectie van de Nederlandse bondscoach neemt Rudy de Bie slechts één renster mee en dat is Laura Verdonschot. “In België hebben de dames U23 niet dezelfde kwaliteiten als onze noorderburen. Een selectie moet je in de eerste plaats verdienen”, vertelt de Bie.

“Het is belangrijk dat er ook gepresteerd wordt op het hoogste niveau. In België hebben we momenteel niet veel rensters die meekunnen op dat niveau. Het verschil tussen de Belgische crossen en de internationale crossen is groot. Er is dus nog werk aan de winkel opdat gebied.”

Hij heeft wel alle vertrouwen in zijn enige ijzer in het vuur bij de dames U23. “Met Laura Verdonschot hebben we echter wel een kanshebber op de titel in huis. Afgelopen weekend was het wat minder, maar zij heeft het afgelopen jaar al heel wat mooie dingen laten zien, dus ik zie ze zeker wel als een medaillekandidate.”