BK- Nele van Assche: “Wat zonder die val bij de start?”

BK- Nele van Assche: “Wat zonder die val bij de start?”

Nele van Assche had heel erg naar haar Belgisch kampioenschap bij de dames nieuwelingen toegewerkt. Ze stond gemotiveerd aan de start, laat het nu net deze start zijn die al haar voorbereidingen in het niets liet verdwijnen. Een renster schoot uit haar pedaal en Van Assche haar BK werd een achtervolging in plaats van een rechtstreekse strijd.

Vooraf had Van Assche maar één doel en dat was het behalen van een plaatsje bij de beste drie. “We hadden echt naar dit kampioenschap toegewerkt. We trokken zelfs een week naar Calpe om ons met de ploeg zo optimaal mogelijk voor te bereiden.” Het licht sprong van rood naar groen, de rensters trokken zich opgang. “Plots zag de dames voor mij tegen de grond gaan, ik deed alles wat ik kon om een aanrijding te voorkomen.”

Maar dit mocht jammer genoeg niet baten. “Ik kon geen kant meer op en kwam mee ten val. Ik viel over hen en mijn been zat vast in de fiets van mijn ploegmaatje Tessa Zwaenenpoel.” Het duurde een hele tijd voordat de beide rensters uit elkaar raakte. “Op vijfendertig seconde achterstand kon ik mijn wedstrijd hervatten.”

Net naast het podium

Eens vertrokken trok ze haar tempo de hoogte in en probeerde ze zoveel mogelijk rensters in te halen. “In de eerste ronde merkte ik dat ik over mijn toeren aan het gaan was en heb ik noodgedwongen gas terug moeten nemen. Ik reed de rest van mijn wedstrijd aan mijn eigen tempo.” Na een hele inhaalrace strandde ze op de meest ondankbare plaats, net naast het podium. Ze werd, op twaalf seconde van het podium, vierde.

Nu, een paar dagen na het kampioenschap, denkt ze met een dubbel gevoel terug. “Zonder de val waren we, Kiona Crabbé, Tessa Zwaenenpoel en ik, misschien in staat geweest om de wedstrijd in handen te nemen. Misschien hadden we wel kunnen controleren en had er één van ons kampioen kunnen worden.” Nu eindigde de Van Assche – Vertronics renster respectievelijk tweede, vierde en vijfde.