BK Historisch – ‘In de tijd van Roger’ was lopen op kampioenschappen heel normaal

BK Historisch – ‘In de tijd van Roger’ was lopen op kampioenschappen heel normaal

150, 300, 480 meter … deze getallen domineren de sportbijlages van de Vlaamse kranten deze ochtend. De veel besproken zandstrook op het Belgisch kampioenschap én de inkorting daarvan wordt dit jaar hét nieuwsfeit dat de aanloop naar BK zal overschaduwen. Vroeger was veel lopen op een kampioenschap echter geen uitzondering. 

We springen even terug in de tijd naar het wereldkampioenschap in Hägendorf van 1988. De eerlijk gebied ons om te zeggen dat  Roger De Vlaeminck toen zijn fiets al aan de haak hing, maar de uitspraak was té leuk om te laten liggen. Tijdens dat WK in Zwitserland moest 35% van de omloop gelopen worden, met deze heroïsche en historische beelden tot gevolg.

Ook in Hamme-Zogge 2007 moest er enorm veel gelopen worden. De elite kwamen niet boven de zes ronden ploeteren door de smurrie. Bart Wellens ging toen aan de haal met de Belgische trui.

De tijden van toen zijn die niet meer van vandaag. De elite zullen zondag hun neus niet ophalen voor een stukje zand meer of minder. Voor de jeugd was in onze ogen de strook van 480 meter toch wat te veel van het goede in combinatie met de hoge brug. Woensdag zullen we horen wat de renners er zelf van vinden na hun verkenning.