BK – Geert Wellens haalt uit: “Dames gelijk aan nieuwelingen?”

BK – Geert Wellens haalt uit: “Dames gelijk aan nieuwelingen?”

Gisteren trok er een spreekwoordelijke Noordzeestorm over het BK-parcours. De organisatie besliste gisteravond om de loopstrook op het strand in te korten. Vandaag kwam er het bericht dat de nieuwelingen en dames nog maar enkele meters over het stand moeten. Dit lokte heel wat reacties uit, zo reageerde ook Geert Wellens, ploegleider van het Donen- Vondelmolen CX Team, furieus.

De eerste loopstrook was een heel stuk langer, gisteren werd deze ingekort. Dit heeft een eenvoudige reden legt veldritcoördinator Eddy Lissens uit op Het Nieuwsblad. “Het oorspronkelijk uitgetekende parcours bedroeg 3000 meter en dus mocht er driehonderd meter worden gelopen. Maar er zijn de jongste weken nog enkele wijzigingen aangebracht waardoor het parcours nu maar 2525 meter lang is. En dus hebben we ons beperkt tot een loopstrook van 250 meter. En ja, dat hebben we vandaag allemaal heel secuur nagemeten.” De loopstrook is nu dus exact tien procent van de hele omloop.

Wellens ziet het anders. “Akkoord over het reglement dat ze die inkorten tot 250m aangezien dat het reglement zegt, maar dan ook nog extra inkorten voor dames? Omdat het zwaar is? Dit wisten ze jaar geleden ook. Niemand moet studies gevolgd hebben dat een strand moeilijk of niet bereikbaar is.”

Logica is helemaal zoek voor Geert Wellens

“Ze willen het parcours inkorten voor nieuwelingen en dames. En waarom de dames?”, stelt Wellens zich de vraag. “Omdat er daar ook nieuwelingen in rondrijden. Dan hadden ze daar eerder aan moeten denken en de dames nieuwelingen en zelfs ook dames junioren een aparte categorie moeten geven. En dan best ook nog op een zaterdag. Probleem opgelost!”

Wellens ziet deze wijziging als achteruitgang van de damescategorie. “Ze strijden voor gelijkheid van de mannen en vrouwen. Op deze manier gaan mensen zich toch vragen stellen? De dames willen evenveel verdienen als de heren elite maar ze moeten maar een half parcours afleggen. Kan dit wel?”

Niet alleen inkorting is doorn in het oog. “Ik heb heel veel respect voor de eerste- en tweedejaarsnieuwelingen, maar waarom moeten zij een aparte titel hebben? Heel het jaar rijden ze samen en maakt er niemand een onderscheid tussen de twee leeftijden.” Wellens zou dus graag één categorie zien voor de nieuwelingen heren. “Zo kunnen ze gerust op zaterdag een apart kampioenschap organiseren voor de dames nieuwelingen en de dames junioren. Zo heeft iedereen zijn eigen kansen zonder tussen de elite dames te moeten rijden.”

De dames junioren streden vorig jaar nog voor een titel, maar deze verdween dit jaar weer. “Een meid die dit jaar kampioen wordt bij de dames nieuwelingen moet volgend jaar opeens aan de bak bij de dames U23. Waar is de logica? Zo motiveer je niemand en blijven deze meiden weg uit de U23-kampioenschappen.” Hij maakt ook de vergelijking met de buurlanden waar er veel meer dames jeugd rensters aan de start staan.

En wat als er regen valt

Morgen staat de verkenning op het programma en ze voorspellen regen. “Niet alleen morgen kan er regen vallen ook zondag is dit een mogelijkheid. Wat als het gras ook nog eens modderig wordt en er daardoor gelopen moet worden? En wat met de gladde brug, zonder goede aanloop moet je deze lopen. Is dit wel verantwoord?”

Ook ziet hij een andere hiaat in de regels. “Laura Verdonschot rijdt op een zeer hoog niveau. Ze staat zondag aan de start van de dames U23, wat als ze nu eens als allereerste over de meet komt?” Dan wint ze volgens de regels de titel bij de dames U23. “Maar de titel bij de dames elite scheelt veel in startgeld in is carrièregericht ook beter. Maar ook hier staat niemand bij stil” ,sluit Wellens af.

Foto met dank aan Kristof Bruers