BK dames U23: favorieten Bellaert en Verhoeven houden outsiders Peeters en Truyen in het vizier

BK dames U23: favorieten Bellaert en Verhoeven houden outsiders Peeters en Truyen in het vizier

Bij de dames U23 lijken we op weg naar een spannende strijd tussen een aantal vaste waarden. Naast deze meer ervaren rensters duiken er ook een aantal outsiders op. Voormalig U23 kampioene Verdonschot start bij de elite, zilveren medaille Palm zei ondertussen het veldrijden noodgedwongen vaarwel.

Eén van de ervaren rensters in Suzanne Verhoeven, voor haar zal Koksijde het tweede Belgisch kampioenschap worden. Ze reed de afgelopen jaren steeds in Nederland, dit omwille van haar dubbele nationaliteit. Sinds 2017 is ze volledig Belgisch. “Het is de eerste keer dat ik in Koksijde aan de start zal staan. Ik kan mijn mannetje wel staan in het zand, maar reed nog nooit een wedstrijd met deze hoeveelheid zoals in Koksijde.”

Afgelopen zaterdag was er een ideale repetitie in het Nederlandse Huijbergen. Daar werd er gestreden op de EK –omloop van 2015. “Vooraf stond ik voor deze wedstrijd ingeschreven. Ik heb jammer genoeg forfait moeten geven. In Pétange liep ik op nieuwjaarsdag insectenbeten op. Deze hielden me drie dagen van mijn slaap en ook van de fiets.” Ondertussen is ze van deze kwaal verlost en heeft ze de trainingen hervat.

Zelf ziet ze voor de titel een open strijd tussen drie dames. “Ik zie Axelle Bellaert, Jinse Peeters, Marthe Truyen en mezelf strijden voor de titel. Onze uitslagen waren dit seizoen allemaal wisselvallig. Maar één ding is zeker, degene met de beste benen zal zondag winnen. Hopelijk ben ik dat” ‘sluit ze lachend af.

Bellaert tweede kanshebster op titel

Naast Verhoeven is ook Axelle Bellaert bezig aan een goed seizoen. “Ook Axelle maakt kans op de titel. Al zal ze deze zeker niet cadeau krijgen. Verhoeven is sterk en ze zijn zeker aan elkaar gewaagd” ,aldus Geert Wellens. Bellaert reed net zoals Verhoeven een mooi Europees kampioenschap. Ze presteerde goed in de wereldbekers.

Outsiders Truyen en Peeters hopen, tussen de examens door, op een goede dag in Koksijde

Zowel Marthe Truyen als Jinse Peeters hebben zoals Verhoeven geen ervaring met de omloop in Koksijde. “Het is een zware omloop met veel zand”, klinkt het volmondig bij beide dames. “Heb geen idee of de omloop me ligt, als ik een goede dag heb moeten alle omlopen me liggen”, weet Truyen. “Ik laste, tussen het studeren door, de nodige trainingen in en zocht naar de ideale balans in de kerstperiode.”

Truyen zal tevreden zijn als ze weet dat ze het maximale eruit gehaald heeft. “Als het niet oplevert wat ik vooraf gehoopt had, dan zal de teleurstelling wel groot zijn. Maar deze zal snel moeten wijken voor mijn examen fysica op maandag.” Na een mindere seizoenstart voelt Jinse Peeters zich steeds beter en beter. “De laatste weken gaat het goed. Ik koos dit seizoen bewust voor heel wat wedstrijden met zand. Omdat ik het graag doe, maar zeker ook met het oog op het kampioenschap.”

Ook Peeters hoop er alles uit te kunnen halen om met een tevreden gevoel naar huis te keren. “Een kampioenschap is altijd iets speciaals. Ik hoop fris aan de start te komen, ik ben eerstejaars en dan moet er niks. Zelf hoop ik wel op een plekje op het podium.”

 

Foto’s Wouter Toelen – Tfoto.be